Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längre väntan vid olycka

Annons

Räddningstjänsten i Fagersta ska spara in åtskilliga miljoner kronor till kommunkassan. Under många år har räddningstjänsten i Fagersta haft bemanning dygnet runt med fem man, fyra brandmän och en förman.

Inom 90 sekunder ska de lämna stationen och vara på väg till en trafikolycka eller brand.

I det område som de ansvarar för ingår södra kommundelen i Smedjebacken, dels alla små byar och dels upp till bron i kyrkbyn. Totalt är det närmare 2000 innevånare som berörs av detta.

Men nu ska kommunen i Fagersta spara pengar och det slår mot räddningstjänsten, det handlar om i runda tal tre miljoner kronor som ska sparas.

För att klara så stora besparingar har kommunledningen lämnat ett förslag som innebär att tio av de 20 heltidsanställda brandmännen sägs upp. Hälften av de som blir kvar ska bilda en heltidsstyrka som jobbar dagtid fem dagar i veckan. Resten av tiden ska täckas upp med 15 deltidsbrandmän som ska ha jour var tredje vecka. Som stöd för detta framhåller kommunledningen att de flesta larmen är på dagtid.

-Detta är inget annat än en katastrof för kommunen, dels för de som får lämna jobbet, men ännu allvarligare är att tryggheten blir påtagligt försämrad för kommuninnevånarna i Fagersta, säger Juhani Palonto, facklig företrädare för brandmännen.

Enligt Palonto handlar det om en fördröjning vid larm på minst fem minuter, under det går att rekrytera personal som klarar att vara på brandstationen inom den tid som krävs.

-Fagersta är lite speciellt med att brandstationen i ena änden av stan och de stora företagen i andra ändan, ska de anställas som deltidsbrandmän måste tiden utökas, säger Juhani Palonto.

Han tror att det kommer att bli svårt att rekrytera 15 nya deltidsbrandmän och är tveksam till att någon av de som sägs upp kommer att söka som deltidare.

Redan de 17 mars ska förhandlingarna inledas.

De övriga fem som får kvar sina jobb ska jobba med förebyggande arbete.

-Hade kommunen haft stora underskott och skulder hade jag kanske kunnat förstå detta, men Fagersta går med många miljoner i vinst och kommunen är helt skuldfri, poängterar Palonto.

-Räddningstjänsten som är så viktig för kommuninnevånarna ska inte vara vinstgivande, den måste få kosta pengar, summerar Palonto.

Räddningschefen i Smedjebacken, Veikko Koskelainen, är bekymrad för det som sker i Fagersta.

-Självklart är det en försämring för Smedjebacken, speciellt i den södra kommundelen, säger Koskelainen.

Han konstaterar vidare att det avtal som finns måste skrivas om.

-Tyvärr är detta inget som vi på något sätt kan påverka, konstaterar Veikko Koskelainen.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons