Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längre till doktorn

Annons

I somras tog landstingets driftsstyrelse inriktningsbeslutet att läkarstationerna i Björbo och Mockfjärd skulle läggas ned och att verksamheterna inom ett par år skulle centraliseras till Djurås.

- Det finns inga större pengar att spara. Den främsta orsaken är läkarbristen. Vi behöver samordna för att få en fungerande verksamhet, förklarade då Kerstin Söderlund, direktör för hälso- och sjukvården i Dalarna.

I dag finns 3,8 läkare i kommunen. För att verksamheten ska fungera krävs enligt vårdcentralchefen Ulf Börjesson 6,5 tjänster. Djurås har 1,6 tjänster medan Björbo och Mockfjärd har 1,1 vardera.

Ulf Börjesson förklarar att åtgärden förhoppningsvis ska göra det möjligt för läkarna att klara av de nuvarande uppdragen, men även kanske göra arbetsmiljön mer attraktiv för de befintliga läkarna och göra att nya läkare vill söka sig till Gagnefs kommun, något som anses vara nödvändigt om sjukvården på ett rimligt sätt ska kunna klaras.

Nya läkare är på gång. Vårdcentralsledningen anser att även den läkare som kommer i april-maj måste ges en rimlig arbetsmiljö. Dessutom kommer inom kort en polsk läkare som Ulf Börjesson ska handleda.

Eftersom den nye läkaren kommer att bo i Borlänge, kan ledningen inte kräva att han varje dag ska ta sig till Björbo, där Ulf Börjesson för närvarande arbetar, utan båda kommer att stationeras i Djurås.

Ulf Börjesson säger att målsättningen är att invånarna i den västra kommundelen inte ska få en sämre sjukvård. Han konstaterar dock att de kommer att få längre till doktorn och han är beredd på protester.

- I och med den här åtgärden blir Björbo läkarstation en filial igen. Den har fram till nu på sitt sätt varit fristående, säger han.

I slutet av januari ordnas ett informationsmöte för Björbo- och Dala-Flodaborna. Datum är ännu inte fastställt.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons