Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Längre fängelsestraff för Brixtofte

Annons

Den danska kommunen Farums före detta borgmästare Peter Brixtofte döms till två års fängelse för att ha slösat med kommunens pengar, bland annat på dyra viner.

Han ska också ha tagit upp stora lån för kommunens räkning utan att först ha förankrat det i kommunfullmäktige och döms bland annat för trolöshet mot huvudman.

I ett annat mål är han tidigare dömd till två år fängelse. Sammanlagt ger detta en strafftid på fyra år, uppgav domare Peter Garde efter att domen meddelats på tisdagsförmiddagen. Domen överklagades direkt.

Brixtofte var inte själv på plats när domen meddelades, tre år efter att rättegången i Köpenhamns tingsrätt inleddes. Han friades på några punkter, men till stor del gick domstolen på åklagarens linje.

Brixtofte, som även varit skatteminister, hyllades under sin tid som borgmästare som ett politiskt och ekonomiskt geni, när Farum blomstrade och kommuninvånarna tilldelades gratis datorer och pensionärsresor.

Bubblan sprack 2002 efter att tidningen B.T. börjat granska kommunens affärer.

Det första målet om Brixtofte gällde betalning till byggföretaget Skanska. Företaget fick mer än tio miljoner kronor i överpris när en idrottsanläggning renoverades. I gengäld sponsrade Skanska frikostigt en handbollsklubb, ett dotterbolag till Farum Boldklub, som Brixtofte var delägare i.

Brixtofte överklagade utan framgång domen i det målet till hovrätten. Han har senare också överklagat till Högsta domstolen, men den har inte tagit ställning ännu.

TT

Mer läsning

Annons