Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långloppsåkarelit till Orsa

Annons

Att åka långfärdsskridsko blir en allt populärare motionsform och till lördagens Siljanskrinnet på Orsasjön kommer långloppsåkare från när och fjärran.

- Vi vet att landets bästa långloppsåkare kommer, liksom holländare och en busslast entusiaster från Enköping, berättar Björn Hagelby, ordförande i Orsa 200K.

Långfärdsskrinnarna har redan haft säsongspremiär med arrangemanget Orsa Skajt´n på Räd-sjön. Det loppet kördes på självaste nyårsaftonen och lockade drygt 250 åkare.

- Intresset för långfärdsskridsko är fortfarande i stigande. Därför tror och hoppas jag på över 200 deltagare även i Siljanskrinnet. Når vi dit, blir jag nöjd, säger Björn Hagelby.

Inför Siljanskrinnet jobbar Björn och hans arrangörskamrater intensivt för att göra banan på Orsasjön så bra det någonsin går.

- Banan kommer att bli snarlik den vi hade förra året med start och målplats på isen utanför campingen.

- I skridsko åker man varven motsols och det innebär att den första halvan av det 10 kilometer långa varvet går på den fina, svarta isen en bit ut på sjön. Vändpunkten blir vid Killingholmen och sedan följar banan sjöns östra land tillbaka till start- och målplatsen.

Siljanskrinnet har tre klasser och sträckorna är 10 kilometer, 50 km eller 100 km.

- I nuläget ser vi inga problem med banorna. Isen är 24-28 cm och bra preparerad. Det är bara att plocka fram långfärdsskrid-skorna och komma, säger Björn Hagelby.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons