Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långfärdsskridskor prioriteras på Siljan - både för boende och turister

Nu ska fler rättvikare och turister ut på vintertur - det tycker Aktiva Rättvik och Siljans Långskrinnare som ordnar skridskobanor, skidspår och gångbanor mellan båthamnen, Långbryggan och Vikarbyn. Och nu får de tillskott i form av en fyrhjuling med plog och sopmaskin, ett bidrag från Leksands Sparbank.

Annons

Mer läsning:

Hydrokopter till Siljan - den första till en svensk insjö

Så räddar hundar liv vid vatten - Se Sjöräddningens egen film

– Det är väldigt roligt att så många tycker om det vi har gjort. Fina dagar har det varit tusentals människor på isen. Det har varit som ett lämmeltåg mellan Vikarbyn och Långbryggan. Folk vinkar och ger oss kramar ute på isen, det är en stor drivkraft för oss, säger Niclas Björklund som är projektledare i Aktiva Rättvik, i ett pressmeddelande.

Långfärdsskridskor - ett prioriterat område för vinterturismen i Dalarna. Bild: Tobias Röstlund/TT.

Hittills har föreningarna varit tvungna att låna in maskiner och utrustning för att preparera banor och spår, men nu går Leksands Sparbank in med 127 500 kronor till en fyrhjuling med plog och sopmaskin.

– Det betyder att vi kan göra en mer långsiktig satsning på skridskor och skidor på Siljan, säger Niclas Björklund.

Långfärdsskridskor är ett prioriterat område för vinterturismen i Dalarna, och en friluftsaktivitet som växer snabbt.

I takt med att vinteraktiviteterna ökar på sjön, ökar även risken för olyckor och drunkningstillbud. Och Sjöräddningssällskapet har nu en permanent räddningsstation vid Siljan och därtill två nya räddningsfarkoster och en hydrokopter som tar sig fram på vatten.

I januari finns den nya hydrokoptern på plats vid Siljan. Bild: Sjöräddningssällskapet.

– Vi räknar med att sjösätta hydrokoptern någon gång i januari. Efter det kommer vi att patrullera Siljan varje helg. Vi börjar dagarna med att kontrollera och eventuellt köra sönder isen på ställen som vi vet är farliga, och där människor inte ska vara. Sedan har vi beredskap och kan hjälpa till om någon går igenom eller ramlar och slår sig, berättar Gustav Wallheden som är ansvarig för räddningsstationen Siljan-Runn.

Mer läsning

Annons