Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långa telefonköer

Annons

-Vi har haft långa telefonköer. Många av samtalen har varit betydligt längre än vi räknat med, speciellt inom företagsområdet, säger Elisabet Tynelius Ståhlbom, chef för skatteupplysningen.

En av anledningarna till de långa telefonköerna är att skattebeskedet till företagare med flera skickats ut den här veckan.

Det kommer en del ändringar av skatteregler med mera från och med årsskiftet, vilket bidragit till att samtalen varit betydligt fler än vanligt.

-De nya reglerna innebär att företagen får möjlighet att byta redovisningsmetod för moms, men alla företagare kommer att få nya regler för sin bokföring också, säger Elisabet Tynelius Ståhlbom.

Andra frågor som dykt upp under veckan har gällt varför inte skattebeskedet har dykt upp, varför får jag mindre pengar än jag räknat med, när ska kvarskatten vara betald.

-I våra prognoser avseende samtal till skatteupplysningen har vi tagit hänsyn till att skattebeskeden skickas ut, och vi vet att det brukar dyka upp extra många samtal under december, säger Elisabet Tynelius Ståhlbom.

Varför har köerna ändå varit så långa?

-Det faktiska antalet samtal når inte upp till antalet prognostiserade samtal, så det handlar inte om någon "underprognos" från vår sida. Samtalen har dock varit något längre än vi räknat med, speciellt inom företagsområdet.

Men Tynelius Ståhlbom medger samtidigt att skatteupplysningen är något underbemannad.

-Det är den, och vi har därför under hösten rekryterat ett stort antal handläggare till skatteupplysningen. Många av dessa utbildas fortfarande och kan därför inte hjälpa till. Under den här perioden har vi därför begärt resurser från skattekontoren, men den begärda resursen är sannolikt något för liten för att vi ska kunna undvika köbildning.

- Under november och i början på december var köerna korta och alla fick snabbt svar på sina frågor. Men den här veckan har köerna som sagt varit långa, säger Tynelius Ståhlbom.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons