Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på läkare

Annons

I ett par månader har han haft ett tryck över vänstra örat. Han hör inte normalt heller när det blir "tungt över örat", som han beskriver det. Han känner inte av problemen varje dag men de återkommer. Så han vill veta vad det är och om det går att göra något åt det.

I övrigt är han frisk och han driver sin frisersalong i Falun som han gjort de senaste 16 åren.

1986 kom Esmail till Sverige från Iran. Han tycker att Sverige är ett bra land på många sätt, men att man ska behöva vänta så länge på läkare är underligt.

Enligt hans uppfattning blir väntetiderna för läkarbesök längre från år till år.

-Är man på akuten får man sitta i timmar för att vänta på en läkare. Patienterna väntar och väntar och väntar. Och går man till vårdcentralen så vill de inte ha en där utan man får tala in något i telefon. Det är nästan omöjligt om man inte kan svenska så bra, säger Esmail Sheikhi.

Men att vara tvungen att vänta i kanske två år för att få träffa en läkare på Öron-, näsa- och halskliniken är för mycket, tycker han.

Han ringde Britsarvets vårdcentral för att höra om det verkligen var sant att han skulle behöva köa så länge.

Efter ett antal samtal var det en läkare som sade att han kanske skulle kunna få en tid lite tidigare.

Han har inte fått något skriftligt besked om detta.

I dag, lördag, ska han gå in till Stora torget för att tala med politikerna i deras valstugor om väntetiden ska behöva vara så här lång.

Styrbjörn Hartwig, överläkare på Öron-, näsa-, halskliniken i Falun, bekräftar att väntetiden kan vara så här lång.

Det gäller de patienter det bedöms vara minst bråttom med. De som är högt prioriterade, de med knölar och tumörer, får tid inom några veckor.

Och så finns det en ganska stor grupp som får vänta i cirka ett år. Det kan gälla personer med återkommande halsfluss eller nästäppa. De behöver ha hjälp tidigare än i dag, menar Hartwig.

Med hjälp av stafettläkare har kötiden minskats och kommer att minska ännu mer, målet är tre månader för denna stora grupp.

Med tiden kommer kön att kortas så att även Esmail Sheikhi och andra som inte har akuta problem, får hjälp snabbare.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons