Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på diagnos för glutenintoleranta

/
  • Maria Danmo berättar att det årligen kostar upp till 5000 kronor extra för en vuxen som måste äta glutenfritt och 3000 kronor extra för ett barn.
  • Maria Danmo säger att de fördröjda diagnoserna antagligen beror på att läkarna i primärvården har bristande kunskap om celiaki.

Det är inte svårt att upptäcka om man tar rätt prover. Ändå tar det i snitt nästan tio år för en person med glutenintolerans att få en korrekt diagnos.
– I slutändan kostar det samhället mycket pengar, för glutenintolerans kan ge flera följdsjukdomar, säger celiakiförbundets dalaordförande Maria Danmo.

Annons

Enligt forskare på Umeå universitet tar det i genomsnitt 9,7 år för en glutenintolerant att få diagnos, räknat från att de första symptomen uppstod. En förklaring kan vara att äldre personer länge gått odiagnostiserade. Men även i åldersgruppen, 20-39 år, som fick diagnos 2005 eller senare, hade hälften väntat i mer än fem år.

Maria Danmo, ordförande i Dalarnas celiakiförbund, fick själv sin diagnos i tolvårsåldern.

– Glutenintolerans kan vara lättare att upptäcka hos barn. Vuxna kanske får problem med magen eller mer diffusa symptom, medan det syns tydligt om ett barn inte växer ordentligt.

Glutenintolerans innebär nämligen att kroppens immunförsvar förstör tarmluddet i magen, vilket försämrar förmågan att ta upp näring.

– Att vänta i 9,7 år på diagnos, det är länge. Det är inte alls bra. Läkarna verkar vara i behov av mer information. Glutenintolerans kan leda till flera följdsjukdomar, som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, så i slutändan kostar det samhället mycket pengar, säger Maria Danmo.

Utöver hälsoaspekterna är det dessutom dyrt att vara glutenintolerant. Även om utbudet av glutenfria produkter växt, är priset fortfarande högt. Många landsting, däribland Dalarnas, har slopat "matbidraget" till glutenintoleranta.

– För en vuxen kostar det upp till 5000 per år extra att äta glutenfritt, och för ett barn 3000 kronor extra. Glutenintolerans är ärftligt, så det blir mycket pengar om tre i familjen har celiaki. Man kan tänka sig vad det kostar för tonårspojkar som kan äta hur mycket som helst. Risken finns att man inte har råd, utan äter fel mat och drabbas av följdsjukdomar.

Enligt Svenska celiakiförbundet har ungefär 35 000 personer i Sverige celiakidiagnos, men mörkertalet kan vara 200 000. För att korrekt diagnostisera glutenintolerans tar man blod- och tarmprover.

– Vi har hört från våra medlemmar att det tar tid att få diagnos. De får inte rätt råd från läkaren, utan får höra att problemen beror på magsår eller orolig mage och så får de äta järn- eller vitamintabletter. Man behandlar symptomen, men går inte till grunden med problemet. Vi vill att man ökar kunskapen hos läkarna i primärvården.

Mer läsning

Annons