Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång kö till särskilda boenden

Annons

Ett 20-tal Borlängebor som har fått beslut om särskilt boende eller kontaktperson har inte fått sitt bistånd inom de tre månader som lagen föreskriver. Kommunen riskerar nu att straffas för detta.

Finansutskottet fick en redovisning av läget vid sammanträdet på tisdagen. Nils Persson ser redovisningen som en varningsklocka:

- Här måste vi göra något.

Persson pekar på att platser är på gång i Hagalundshuset och Hessegården. Men för de som väntar på en plats är behovet mer akut än så. Den som väntat längst har köat i närmare två år. Trots att personen har behov av plats och enligt lagen rätt till särskilt boende.

Kanslichef Anna Eriksson säger att de som står i kö inte är lämnade åt sitt öde. Kontakter tas regelbundet med de enskilda och många har mycket hemtjänst.

Den som bedöms ha störst behov får plats först, när någon blir tillgänglig. Det är inte enbart kötiden som räknas.

Redovisningen i finansutskottet gällde läget den sista september. Av de 21 personer som då fått beslut om särskilt boende eller kontaktperson, har nu två tackat nej till erbjuden plats.

Två andra personer på väntelistan har fått plats.

I maj skärptes socialtjänstlagen och kommunallagen för att stärka enskildas rättssäkerhet. Bland annat kan en kommun nu straffas, om platser inte ordnas fram i tid. Länsstyrelsen kan gå till länsrätten och ansöka om att en särskild avgift döms ut. Avgiften kan vara på mellan 10 000 kronor och en miljon.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons