Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång borreliabehandling effektlös

Annons

En antibiotikakur på två till fyra veckor är onödigt mycket för att behandla fästingburen borrelia-infektion, anser amerikanska forskare.

Experter vid American Academy of Neurology har funnit lite belägg för antagandet att det skulle ge bättre effekt om medicinen togs under längre tid. Tvärtom fann de belägg som tyder på att en långvarig behandling kan ge bieffekter.

De har gjort en genomgång av alla vetenskapliga forskningsrapporter de kunnat finna i ämnet. Deras analys presenteras i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Neurology.

2005 rapporterades över 23|000 borreliafall i USA. Typiska symtom är feber, huvudvärk, trötthet och hudutslag. Om den inte behandlas kan infektionen angripa lederna, hjärtat och nervsystemet.

En del läkare rekommenderar att antibiotikabehandlingen ska pågå i veckor och till och med månader för att förhindra framtida komplikationer efter en borreliainfektion.

"Det finns inga tvingande bevis för att en förlängd behandling med antibiotika har några fördelaktiga effekter", skriver forskarna. De konstaterar att det finns flera verksamma preparat mot bakterien.

TT

Mer läsning

Annons