Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets kritiserade illustration görs om: "Ber om ursäkt till de som tagit illa vid sig"

Landstinget Dalarna fick hård kritik mot den illustration som porträttade läkare och sjuksköterskor som personer och undersköterskor som streckgubbar.
Nu backar landstinget och gör om illustrationen.
– Det var det här jag vill uppnå, säger undersköterskan Lina Lek Hjärtedal, som uppmärksammade det hela.

Annons
Landstinget Dalarna fick hård kritik mot den här illustration som porträttar läkare och sjuksköterskor som personer och undersköterskor som streckgubbar. Nu backar landstinget och gör om illustrationen. Foto: Privat

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Lina besviken undersköterska – yrkesrollen illustreras av landstinget som streckfigur: "Jag blev rent ut sagt förbannad"

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

SÅ KÖPER DU PLUS

Det var på fredagen som undersköterskan Lina Lek Hjärtedal såg illustrationen i den bildstödbok som ska användas i landstingets receptioner. Illustrationen ska användas för patienter som av olika anledningar har kommunikationssvårigheter och porträtterade läkare och sjuksköterskor som personer medan undersköterskan porträtterade som en streckgubbe.

– Hur tänkte man? Eller tänkte man överhuvudtaget när den gjordes? Det är fantastiska kvinnor som jobbar inom vården – och vi älskar våra jobb. Att då bli illustrerad som en streckfigur känns...nedvärderande, sade Lina Lek Hjärtedal i en intervju.

På måndagskvällen gick landstinget Dalarna ut med informationen att man tagit till sig av kritiken och gör om illustrationen.

– Jag kan givetvis se att detta blev fel, och är verkligen bedrövad över det här då jag var mån om att få med alla yrkeskategorier i mitt bildstödsarbete. Jag anser verkligen att alla medarbetare behövs i vår strävan efter god och jämlik vård av Dalarnas patienter, säger Hanna Slott Öjenhed, logoped och ansvarig för införandet av bildstöd i landstinget, i pressmeddelandet.

Landstinget ska göra om de aktuella bilderna i allt material som tagits fram, genom att alla personer som avbildas i bildstödet kommer att bli streckgubbar.

– Jag vill även passa på att be om ursäkt till de som tagit illa vid sig av denna bild. För att detta inte ska inträffa igen kommer vi bland annat se över rutinerna för bildmaterial inom landstinget, säger landstingsdirektören Karin Stikå Mjöberg i pressmeddelandet.

Landstinget Dalarna har även publicerat en intervju med Lina Lek Hjärtedal och Hanna Slott Öjenhed där de båda berättar om efterspelet efter Linas kritik.

– Det känns jätteroligt och bra. Det var det här som jag ville uppnå. Det känns bra att vi kunde samarbeta och nå en förändring, säger Lina i intervjun.

– Tusen tack för att du uppmärksammade oss på detta, svarar Hanna Slott Öjenhed.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons