Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Landstinget vägrar ge den vård som finns"

Annons

Hon har fått viss erfarenhet av psykvården, eftersom en äldre dotter försökte ta sitt liv i fjol sommar.

- Den äldre flickan mår bättre nu, men det är inte landstingets förtjänst. Den psykvård lands-tinget erbjuder, anser jag vara mera nedbrytande än hjälpande, säger Birgitta som hade hoppats slippa den här karusellen, då den äldre dottern kommit över sin livskris.

Varför har det blivit en repris med Sara?

- Jag menar det är kroppsfixeringen. Det är mycket tufft att växa upp idag och alla klarar inte av det, säger Birgitta.

Sara tog en stor dos tabletter. Det blev ilfärd till akuten i Mora. Sedan intensiven och vidare transport till Säters sjukhus, där det efter bedömning blev hemfärd igen.

- Den här traden har vi upplevt flera gånger och nu kommer vi att vägra vård i Säter, eftersom den inte ger någonting, säger Birgitta.

- En läkare förklarade att Sara muntligen skulle be om hjälp för sina problem. Att hon tagit en stor dos tabletter, som kunde ha ändat hennes liv, var inte en tillräcklig signal, fortsätter hon.

Birgitta menar att den hjälp Sara är i behov av, finns att få hos det privata företaget Siljansnyckeln i Mora. Där arbetar man med kognitiv beteendeterapi, men behandlingen kostar 3 000 kronor per dygn, enligt Birgitta.

- Jag påstår att det här ändå skulle betala sig på sikt, men läkarna har ej befogenheter att skriva ut remisser dit, som de skulle önska. Det kostar för mycket pengar har vi fått veta vid psyk i Mora.

Birgitta tycker det är ett köpslående med människoliv det handlar om från landstingets sida.

Brita Östberg Litell är enhetschef vid psykiatriska öppenvården i Mora. Hon säger att det endast är i undantagsfall landstinget gör externa vårdköp.

- Visst handlar det om ekonomi, men inte bara det, säger hon.

- Våra doktorer gör bedömningen av vilket vårdbehov som föreligger och jag menar att vi kan lita på att de gör adekvata bedömningar. Dessutom kan vi klara av mer och mer i öppenvården och jag vill inte tro att det finns några restriktioner när det gäller bedömningen av vårdbehov, såsom det har framförts av den här mamman.

Birgittas kritik på landstingssjukvården framföres samtidigt med att Anders Milton lägger fram resultatet av psykiatriutredningen.

- Anders Milton kommer att redogöra för innehållet i utredningen, då han kommer till Falun den 5 december. Då kommer bland andra jag att finnas på plats, säger Brita Östberg Litell, som anser att det i Mora kommun verkligen finns en vilja att göra någonting bra för att hjälpa människor som drabbas av psykisk ohälsa.

Fotnot. Namnen Birgitta och Sara är fingerade.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons