Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget tar över driften av vårdcentralen?

Annons

Inte ens Praktikertjänst, som drivit vårdcentralen i Älvdalen sedan 2001, hade lämnat anbud på fortsatt drift. Företaget anser att landstinget skurit ned så mycket på ersättningen, att det inte klarar att upprätthålla samma service som det gjort under de år det drivit vårdcentralen.

Det var i fredags som anbudstiden för drift av Älvdalens vårdcentral gick ut. Inte ett enda anbud hade kommit in.

Vårdcentralchefen, Åke Nilsson vid Praktikertjänst i Älvdalen, sa på tisdagen att man i ägargruppen, de lokala läkarna, kommit fram till att de ekonomiska förutsättningarna och nya ansvarsområden gör att de inte ansåg sig kunna ens lämna ett anbud.

Skillnaden, mellan vad landstinget vill betala och Praktikertjänst anser sig behöva för att driva vårdcentralen, är "flera miljoner kronor". En klar försämring mot det nuvarande avtalet, som framgick av förfrågningsunderlaget till det nya avtalet.

Länssjukvårdschefen i norra och västra Dalarna, Margareta Ruud, säger:

- Det är väl rimligt att Praktikertjänst får samma förusättningar ekonomiskt som andra vårdcentraler i länet. Förutsättningarna ska väl vara lika?

Vad som ska hända nu, kan Margareta Ruud inte svara på.

- Jag ska träffa vårdcentralchefen och de nuvarande ägarna av Praktikertjänst och diskutera hur vi ska lösa detta. Det viktigaste är ju naturligtvis att primärvården i Älvdalen fungerar. Jag ska också diskutera på politisk nivå hur vi ska gå vidare med detta.

- Vi ska säkert hitta en lösning och jag vill tro och hoppas att personalen vill jobba kvar även om landstinget tar över verksamheten.

Upphandlingschefen, Gunnar Ståhlberg, vid landstinget i Falun tror inte att det nu finns någon annan möjlighet än att landstinget tar över.

- Tiden talar emot att vi skulle hinna göra en ny upphandling och som jag ser det kan vi inte diskutera med en part utan måste göra en helt ny upphandling, om vi vill ändra förutsättningarna.

- Jag ser inget annat alternativ än att landstinget tar över verksamheten.

Under de år som gått har älvdalingarna över lag varit mycket nöjda med den vård som Praktikertjänst erbjudit. Även personalen har trivts mycket bra, vilket bland annat visat sig i att det inte har varit några problem att rekrytera personal till vårdcentralen, problem som på vissa andra orter varit mycket stora, och kostsamma för landstinget.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons