Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget svarar på läkarens kritik

En dalaläkare larmade om sina upplevelser av bristerna inom primärvården. Enligt henne är det stor risk att träffa läkare som inte alls har rätt kompetens ute på vårdcentralerna på grund av den stora andel hyrläkare som cirkulerar. Landstinget Dalarna har sin syn på saken.

Annons

Enligt den kritiska läkarens uppfattning vill landstinget få folk på sjukhusen att arbeta på vårdcentralerna trots bristande kompetens. Ulf Börjesson, divisionschef för primärvården på Landstinget Dalarna menar att detta stämmer:

Läs om läkarens kritik här

– Specialistvårdens läkare inom samtliga divisioner har tillfrågats om att frivilligt och under en begränsad tidsperiod gå in och stötta upp. Syftet har varit att avlasta distriktsläkarna genom att tillföra fler kollegor till primärvården och på så sätt göra ett försök att minska på användandet av stafettläkare. Vi tycker att detta är en bra idé då dessa mycket kunniga läkare inom sitt område känner till hur sjukvården i Dalarna fungerar. Vi organiserar då i dessa fall möjlighet att på vårdcentralen konsultera en kollega som är specialist på allmänmedicin, säger Ulf Börjesson.

Ett bättre samarbete inom landstinget är också ett plus menar Ulf Börjesson, när kollegor får utbyta erfarenheter med varandra. Den kritiska läkaren menar i stället att detta kunskapsutbyte är något som inte hinns med på grund av den enligt henne pressade situationen ute på många vårdcentraler.

Läs även: Läkare kräver att fler nya läkare anställs inom primärvården

Läkaren som DT har pratat med vittnar om hur patienter har fått felaktiga diagnoser för att folk inte haft rätt kompetens? Hur tänker ni kring att en läkare på vårdcentral som är specialist inom psykiatrin exempelvis kan få bedöma hudåkommor?

– Tyvärr händer det ibland att patienter får felaktiga diagnoser. Det händer dock dessbättre sällan. Läkare som är osäkra på sin diagnossättning eller utredning har själva ett ansvar att rådfråga en kollega i sitt arbete. Det gäller all personal och inte minst när man har en annan specialitet eller när man är under utbildning till specialist. Vi har ett noga utvecklat utbildnings- och handledningssystem för detta syfte i Landstinget Dalarna.

Läs även: Skenande kostnader för hyrläkare

Hur jobbar ni för att få bättre arbetsvillkor för allmänläkare ute på vårdcentraler? Hur kan man få dessa att vilja vara kvar så att man slipper systemet med hyrläkare?

– Landstinget Dalarna jobbar intensivt med denna fråga och har inom primärvården anställt cirka 100 ST-läkare som nu utbildas och ska vara färdiga distriktsläkare inom senast fem år. För att arbetsmiljön ska bli bättre gäller det att det blir balans mellan resurser och det uppdrag som primärvården har. Vi arbetar parallellt med båda delarna och för omfattande diskussioner på våra vårdcentraler om hur vi kan förbättra vårt sätt att arbeta så att rätt kompetens används på rätt ställe.

Debatt: Därför ljuger Mora vårdcentral om läkartiderna

Debatt: Nedvärdera inte allmänmedicinen

Mer läsning

Annons