Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget överklagar domen

Annons

Landstingsjuristen Lena Jönsson hävdar att länsrätten dragit fel- aktiga slutsatser.

- Länsrätten har gått igenom handläggningen i ärendet och kommit fram till att landstingsstyrelsen inte har uppfyllt den samrådsskyldighet som föreskrivs i hälso- och sjukvårdslagen. Länsrätten har dragit den slutsatsen mot bakgrund av att ärendet inte dragits i samverkansberedningen i Vansbro och Malung, skriver landstingsjuristen i en kommentar.

Landstinget menar därför att länsrätten dragit felaktiga slutsatser av beredningens funktion och betydelse. Lena Jönsson menar också att Karin Stikå Mjöberg, närsjukvårdschef, agerat korrekt och faktiskt enbart utfört det jobb som landstingsstyrelsen ålagt henne.

- Med hänsyn till landstingsstyrelsens tidigare beslut om såväl ekonomiska riktlinjer som uppdraget till närsjukvårdschefen att genomföra förändringarna anser Landstingsstyrelsen att hälso- och sjukvårdslagens allmänt hållna samrådsskyldighet ändå får anses vara uppfylld.

- Förhandlingsskyldigheten är därmed fullgjord. Mot denna bakgrund kommer landstinget att överklaga domen, skriver Lena Jönsson.

Per Rostgaard Evald som fått gehör hos länsrätten över sin begäran om att beslutet i lands-tinget skulle ogillas, tycker att landstingets beslut om att överklaga domen är väntad.

- Det är deras demokratiska rättighet. Men jag tycker det är slöseri med skattemedel, det är ju så oerhört tydligt att de gjort fel, säger säger han.

Rostgaard Evald förväntar sig att jouren ska öppnas igen:

- Under tiden fram till ett slutligt avgörande ska jouren öppnas för det finns inget lagligt beslut om stängning, anser han.

DENNIS JOHANSSON

Mer läsning

Annons