Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget hade fel

Annons

Striden om läkarjouren i Västerdalarna gick in i ett dramatiskt skede i början av september 2003, när landstinget verkställde ett förslag om att lägga ner jourverksamheten i Vansbro och Malung. Redan då överklagade Per Rostgaard Evald till länsrätten.

Men både länsrätten och kammarrätten gav landstinget rätt att vidta de förändringar som ansågs nödvändiga. Kammarrätten valde ändå att skicka ärendet ännu en gång till länsrätten för en ytterligare prövning. Länsrättens nya bedömning har givit Per Rostgaard Evald rätt i sin överklagan.

Per Rostgaard Evald hävdar att närsjukvårdschefen, Karin Stikå Mjöberg, inte handlat i enlighet med kommunallagen och dessutom brustit i delegationsbestämmelserna.

Närsjukvårdschefen har även brustit i samråd med brukare, kommuner och privata vårdgivare, vilket strider mot innehållet i hälso- och sjukvårdslagen.

Karin Stikå Mjöberg hade i september 2003 fått uppdraget att se över verksamheten och möjligheterna att spara pengar åt landstinget. Utan att diskutera med berörda parter presenterade hon ett förslag som också blev landstingets beslut. Det innebar nedskärningar av läkarjourverksamheten i Vansbro och Malung. Elisabeth Lindén Brandt (c) är med i landstingsstyrelsen och har protesterat mot handläggningen av frågan, just med tanke på att den strider mot kommunallagen.

- Jag reserverade mig i ärendet eftersom landstinget inte hade samrått med personalen, kommunerna och brukare. Jag tyckte inte att läkarjourerna i Vansbro och Malung skulle läggas ner, med tanke på avståndet till Mora, säger Elisabeth Lindén Brandt och tillägger:

- Jag tycker att det var ett bra beslut av länsrätten, de har dömt enligt kommunallagen. Jag tycker att landstinget ska öppna läkarjourerna i Vansbro och Malung omgående, säger hon.

Per Rostgaard Evald som överklagat beslutet om läkarjouren är nöjd över länsrättens beslut.

- Jag anser att politiker ska följa lagen och kan man inte lagstiftningen bör man ställa sina platser till förfogande, säger han.

DENNIS JOHANSSON

Mer läsning

Annons