Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget: "Ekonomin är stark" – besparingskraven sänks

"Ekonomin i Landstinget Dalarna är stark" – det konstaterar majoriteten efter dagens möte med landstingsstyrelsen.
– Alliansens budget är bättre, vi satsar mer på sjukvården, säger moderaten Ulf Berg.

Annons

Mer läsning för Pluskunder:

Sjuksköterskebrist får kirurgkliniken att ställa in alla planerade operationer

Vikarier och bonuslöner ska mildra krisen

Förenad dalaallians kräver privat satsning på krisande kirurgi i Falun

Bli Pluskund för bara en krona här!

På landstingsstyrelsens möte på måndagen behandlades budgeten för 2018. Majoriteten, alltså Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, skriver i ett pressmeddelande att ekonomin i landstinget är stark och att prognosen visar på ett resultat på plus 323 miljoner kronor.

Man skriver vidare att genom att ekonomin stärks så finns det utrymme till satsningar, ökade medel till hälso- och sjukvården och sänkta sparkrav.

– Det känns väldigt bra att kunna presentera en så stark budget. Hälso- och sjukvården är vår i särklass största verksamhet och vi kan se att det behövs en utökning av rambudget. Vi satsar fortsatt på jämlik hälsa, medarbetare och hållbar ekonomi. Dessa tre prioriteringarär styrande i alla våra politiska beslut. Därför känns det extra bra att nu med råge kunna säga att ekonomin är starkare än på väldigt länge. Den största utmaningen vi ser nu och framåt är fortsatt rekrytering av personal med rätt kompetens, säger Gunnar Barke (S), landstingsstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Landstinget Dalarna skriver i pressmeddelandet att man just nu är inne i ett struktur- och förändringsarbete för att säkerställa en långsiktigt hållbar ekonomi.

Maja Gilbert Westholm (V), landstingsråd och ordförande i personalutskottet, säger i pressmeddelandet från landstinget att personalen är den viktigaste resursen, och att man nu kan satsa mer på att hitta rätt kompetens till verksamheter där det är brist på arbetskraft, och fortsätter:

– Att rätt person gör det hen är bäst på är vägen framåt. Jag tror att satsningen vi gjort och gör i projektet Vårdnära Service är viktig. Undersköterskor och sjuksköterskor ska få ägna sig åt vård och omsorg – servicepersonalen är proffs på service! Det ska vi ta tillvara på bästa sätt. Vi ser också över möjligheten att prova andra arbetstidsmodeller, vilket kan uppmuntra att fler söker sig till oss och att fler stannar.

Moderaten Ulf Berg är inte imponerad av majoritetens budget. Han berättar om sjukvårdsalliansen förslag – bakom det står Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Dalarnas sjukvårdsparti.

– Vi vill satsa mer på sjukvården, hela 98 miljoner. Bland annat 35 miljoner på högre löner för sjuksköterskor, bland annat kan vi tänka oss lönetillägg på avdelningar där det är tufft, som psykiatrin och kirurgen.

Även alliansen vill satsa på vårdnära service. Ulf Berg nämner också projekt för unga med övervikt, pengar till barnpsykiatrin och bassänger i Avesta och Ludvika, samt 10 miljoner på fler platser för AT-läkare.

Var ska man då ta de extra miljonerna som ska gå till vård?

– Vi är väl inte lika generösa med potter för oförutsedda utgifter, hälso- och sjukvårdsnämnderna gör ingen nytta så de kan läggas ner... Och så sparar vi faktiskt 20 miljoner på ett nytt nattavtal, ett som är likt det gamla som sades upp, säger Ulf Berg som tycker att majoritetens tal om god ekonomi är en sanning med modifikation. Hans bild av budgeten är att det i själva verket handlar om ett underskott på över 100 miljoner, och att landstinget enbart räddas genom högre statsbidrag.

Landstingsbudgeten kommer beslutas på landstingsfullmäktige den 20-21 november. I början av 2018 kommer landstinget hantera en tilläggsbudget för att fördela eventuella statliga medel, eftersom riksdagen fattar beslut om budget i december.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons