Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget Dalarna gör lex Maria-anmälan efter försenad cancerdiagnos

Patientens besvär i buken tolkades länge som biverkningar av läkemedel. Det visade sig dock handla om cancer i ändtarmen. Landstinget Dalarna gör nu en lex Maria-anmälan om ärendet.

Annons
Patientens besvär i buken tolkades länge som biverkningar av läkemedel. Det visade sig dock handla om cancer i ändtarmen, vilket bekräftades under en undersökning på Mora lasarett. Landstinget Dalarna har nu gjort en lex Maria-anmälan om ärendet.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

Istapparna växer i vårsolen – stora skyldigheter för husägaren: "En varningsskylt räcker inte"

SPORTDOKUMENT: Sju Siljansderbyn vi minns – nu ska ny historia skrivas

SÅ KÖPER DU PLUS

För 1,5 år sedan, i september 2016, sökte en patient akutvård på Mora lasarett. Vid besöket framkom det att patienten hade haft förändrade avföringsvanor sedan sommaren. Detta trodde man kunde bero på biverkningar av läkemedel och patienten uppmanades att kontakta sin vårdcentral för att få en bedömning av problemen.

Problemen kvarstod dock och i juli 2017 gjordes en undersökning av ändtarmen vid en vårdcentral. Då noterades förändringar som gav misstankar om att det kunde handla om cancer i ändtarmen, vilket en undersökning på Mora lasarett senare bekräftade.

– Just nytillkomna förändringar i avföringsmönstret hos en patient som tidigare haft en stabil tarmfunktion är extra viktigt att identifiera då dessa symtom ibland kan orsakas av en tumör i tjock- eller ändtarm, säger Roger Larsson chefläkare division primärvård, Landstinget Dalarna, i ett pressmeddelande om ärendet.

Landstinget Dalarna har nu gjort en lex Maria-anmälan om ärendet. I ett pressmeddelande om anmälan skriver Landstinget Dalarna bland annat att det faktum att patientens besvär länge tolkades som biverkningar av läkemedlen ledde till försenad diagnostik och orsakade ökat lidande för patienten. 

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons