Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget Dalarna anmäler hyrläkare: "Kan utgöra en fara för patienterna"

Efter att en patient klagat på påhittade uppgifter i en journal gjorde man en utredning av hyrläkaren. Den visade ett flertal fall av felbedömningar och felbehandlingar. Nu anmäls läkaren till IVO av Landstinget Dalarna, som konstaterar att han kan vara en patientfara.

Annons

En hyrläkare, som arbetade på en vårdcentral i Dalarna under början av december, har anmälts till IVO. Landstinget Dalarna skriver i anmälan att läkaren kan utgöra en fara för patientsäkerheten.

I slutet av december förra året kontaktades verksamhetschefen på en vårdcentral i Dalarna av en patient.

Denne hade varit på ett besök på vårdcentralen drygt en vecka tidigare och var skarpt kritisk till den hyrläkare som denne hade mött.

Patienten menade att journalen innehöll uppgifter som inte avhandlats eller undersökts i såval status som sjukdomshistorik samt att stora delar av den var påhittad.

Det aktuella bemanningsföretaget kontaktades omgående. Hyrläkaren, som hade arbetat på vårdcentralen under några dagar i december, ställde sig dock oförstående till uppgifterna.

När man sedan gjorde en utredning av hyrläkarens dokumentation hittade verksamhetschefen en rad andra felbedömningar, felbehandlingar och administrativa fel.

Man konstaterade att det fanns tecken på både kompetensbrist men även försumlighet vad gäller undersökning av patienter, dokumentation, initiativ till utredningar och uppföljande kontroller.

Nu har Landstinget beslutat att anmäla läkaren till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. I anmälan skriver man att läkaren misstänks kunna utgöra en fara för patientsäkerheten.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons