Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingens mobilräkning blev en chock

/
  • Landshövding Maria Norrfalk drabbades av höga mobilsurfkostnader under en tjänsteresa i Turkiet.

Veckan i Turkiet när Falun vann skid-VM omröstningen mobilsurfade landshövding Maria Norrfalk för 23 000 kronor.
– Jag gjorde fel. Var inte medveten om att min då nya smarttelefon var ständigt uppkopplad mot internet. Nu vet jag bättre, säger hon.

Annons

I juni 2010 var en stor delegation från Falun på plats i Antalya, Turkiet, för att presentera Falun som kandidat för skid-VM 2015. Allt gick bra. Efter tre omröstningar stod Falun som segrare - med totalt åtta röster, en mer än finska Lahti.

För delegaten och landshövdingen Maria Norrfalk väntade en överraskning när telefonräkningen damp ned några veckor senare.

– Räkningen var på 23 000 kronor. Vi trodde självklart att något var fel och ringde Telia för att klara ut saken. Men vi kunde bara konstatera att kostnaderna stämde, säger hon.

Orsaken till den höga räkningen var två. Landshövdingens telefon var under Turkietvistelsen ständigt uppkopplad mot nätet. It-tjänsterna var inte avstängda. Telia hade inget avtal med någon mobilnätsleverantör i Turkiet.

– Det gjorde att avgifterna därför var skyhöga. Kostnaderna tickade på under hela veckan. Allt detta tillsamman orsakade den höga räkningen. Jag är jätteledsen för det, säger hon.

Maria Norrfalk använde sin smarttelefon flitigt under vistelsen i Turkiet.

– Vid tillfället var det mycket att göra, både i Turkiet och hemma i Dalarna. För att lösa det så jobbade jag under förmiddagarna mot Dalarna. Jag tankade ned handlingar, e-post och annat med min mobil för att sköta jobbet på distans. Samtidigt var jag en del av VM-delegationen - och presenterade Falun inför världen, säger hon.

I dag är landshövdingen mycket medveten vad hon borde ha gjort.

– Jag borde ha stängt av alla de automatiska funktioner som låg uppkopplade. Jag borde ha stängt av telefonen helt. Nu har jag lärt mig av denna läxa, säger hon.

Kostnaden, 23 000 kronor får skattebetalarna stå för. Hon övervägde inte att betala kostnaden privat.

– Det jag gjorde fel gjorde jag i tjänsten. Jag surfade inte privat. Det blev dyrt, det är mycket trist. Jag kan bara erkänna att jag gjorde fel och försäkra att jag vet bättre nu, säger Maria Norrfalk.

Mer läsning

Annons