Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landets kriminella skyldiga miljonbelopp

Annons

Det är 16 210 kriminella i Sverige som just nu står i skuld till Brottsoffermyndigheten. Det handlar om personer som dömts att betala skadestånd till sina offer, men inte gjort det. Istället har Brottsoffermyndigheten ersatt brottsoffren.

Det är mångmiljonbelopp som landets kriminella just nu är skyldiga staten och som de via avbetalningsplaner kommer att få betala tillbaka. Bara i Dalarna handlar det om 25 personer med en sammanlagd skuld på 3 500 000 kronor.

En av dem som är skyldig mest pengar i Sverige är en man från Borlänge. Han har en aktuell skuld på 591 000 kronor.

Mannen, som är 51 år, har våldtagit ett barn. Han har utsatt henne för ständiga övergrepp under minst fyra års tid.

Första gången det hände var hon tio år. Sedan fortsatte det så gott som dagligen. I mannens lägenhet i Borlänge, vid Skommartjärn mellan Borlänge och Ludvika, samt vid några tillfällen i Storlien. Var än flickan, som stod i nära relation till mannen, befann sig tillsammans med honom våldtogs hon.

Många gånger misshandlades hon också. Hölls fast. Och hotades med att bli uppsprättad, hängd, dödad eller bli bunden och lämnad kvar i skogen.

Då, under tiden som det pågick, vågade inte flickan berätta. Det var först när mannen dömdes till fängelse för ett annat brott som hon sa som det var. Att hon under flera år misshandlats, våldtagits och förnedrats.

I juli 2005 dömdes mannen för grov våldtäkt till sex års fängelse.

Efter att fallet prövats i hovrätten och Högsta Domstolen nekat tillstånd för ytterligare prövning, fastställdes straffet. Och flickan tilldömdes 480 000 kronor i skadestånd.

En stor summa, som mannen inte hade.

När domen föll var 51-åringen redan skuldsatt, efter att ha dömts betala skadestånd till tre brottsoffer i ett annat mål. Därför gick Brottsoffermyndigheten in och betalade flickan.

Det gav mannen en sammanlagd skuld hos Brottsoffermyndigheten på 591 000 kronor. Bara ett fåtal av landets tyngst kriminella personer har större skulder. Lasermannen och de inblandade i Stureplansmorden, Tommy Zethraeus och Guillermo Marquez Jara.

51-åringen från Borlänge kan bli villkorligt fri om drygt två år. Då kommer Brottsoffermyndigheten att stå redo med en avbetalningsplan.

Mer läsning

Annons