Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länder anpassar sig till nytt klimat

Annons

Torka eller översvämning? Mer snö eller ingen snö alls?

Många av världens länder är nu i full färd med att anpassa sig till klimatförändringen. Viktigast är att kunna möta problem med ökad eller minskad nederbörd.

På den internationella Världsvattenveckan (World Water Week) i Stockholm beskrev experter från flera länder på onsdagen hur de förbereder sig för den nya tid som är i antågande.

Helt klart är att många av de rika nationerna har kommit mycket långt. Australien, som har haft stora svårigheter de senaste åren med långvarig torka, väldiga skogsbränder, och vattenbrist, har ett ambitiöst nationellt anpassningsprogram.

Även Kanada _ som annars är lyckligt lottat med en mycket stor andel av jordens färskvatten inom sina gränser _ är i färd med att anpassa sig. Här gäller det framför allt att tackla nya fenomen som kan uppstå när permafrosten i Arktis tinar upp. I provinsen Quebec förbereder man sig för den dag när de södra delarna inte längre är snötäckta på vintern.

Längst i anpassning kanske Nederländerna har kommit. Nästan halva landet ligger under havsytans nivå och holländarna har mer erfarenhet av vattenhantering än något annat land. I det nationella program som antagits för att möta klimathotet ligger ökad risk för översvämningar i främsta rummet.

Andra länder i väst är igång med liknande program. Men i de fattigare delarna av världen har man inte kommit särskilt långt, trots att delar av Afrika och Asien tippas få stora problem med torka eller översvämningar i framtiden. Johan Rockström, chef för Stockholm Environment Institute, säger att pengar och kompetens måste komma från de rika länderna.

TT

Mer läsning

Annons