Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lämna aldrig ett rum utan att släcka levande ljus" – viktigt råd från Brandkåren

I december sker cirka 80 bränder orsakade av levande ljus jämfört med två bränder i juli.
– Vad som är viktigast att komma ihåg är att alltid släcka levande ljus när man lämnar ett rum och att kontrollera att brandvarnarna fungerare som de ska, säger Per-Eric Goth, styrkeledare Borlänge inom Räddningstjänsten Dala Mitt.

Annons

I en ny brandskadeförebyggande kampanj vill Dalarnas Försäkringsbolag ge smarta tips och råd hur man undviker skador orsakade av levande ljus.

– Alla ska ha en fungerande brandvarnare och släckutrustning. Som släckutrustning rekommenderar vi och Räddningstjänsten 6-kilos pulversläckare. Det är absolut viktigast,och kan vara skillnaden mellan liv och död. Att investera i dessa två produkter är en billig livförsäkring, säger Tomas Bergqvist, skadeförebyggare vid Dalarnas Försäkringsbolag, i ett pressmeddelande.

Tänk på att byta batteri i brandvarnaren.Brandvarnare. Byta batteri i brandvarnare.Foto Erik Mårtensson / SCANPIX / Kod 10400

Det är bostaden som är den vanligaste brandplatsen.

Speciellt under december, när det lackar mot jul och många tänder levande ljus.

En ljusbrand kan resultera i en fullt utvecklad lägenhetsbrand i ett nafs.

– Tänder man levande ljus måste man släcka dem när man lämnar rummet, alltid, betonar Per-Eric Goth vid Räddningstjänsten Dala Mitt.

– Man ska också tänka på vad som finns i närheten av en ljusstake eller värmeljus. Finns det saker som kan ramla ned och orsaka brand, säger han.

Brandvarnare finns i de flesta villor och lägenheter. Men det gäller också att försäkra sig om att de fungerar som de ska.

– Det kan vara klokt att byta batterier. Inte minst när det närmar sig jul, säger Per-Eric Goth.

– Titta även på elektroniken, är sladdarna hela eller finns det risk för kortslutning.

Ljusstoppare kan vara en bra investeringar. Man trär dessa på ljusen och sedan krymper de när det blir varmt och ljuslågan självdör.

– Ett bra råd är att checka en sista gång om det är något ljus tänt när man ska gå och lägga sig eller åka bort, menar Per-Eric Goth.

Skadeförebyggare Tomas Bergqvist vid Dalarnas Försäkringsbolag betonar:

– Det finns många skadeförebyggande åtgärder, som varken är jobbiga eller tar mycket tid. Vill du tända levande ljus, så var noggrann med att sätta ljusen i en obrännbar ljusstake. Undvik mossan och ställ ljusstaken på ett obrännbart underlag.

FAKTA: Checklista för en säker jul

Brandvarnare i varje rum (förutom kök och badrum). Testa dem varje år.Brandsläckare och brandfilt där de är lätta att komma åt.Spisvakt som stänger av spisen ifall du glömmer den.Blås ut alla ljus när du lämnar rummet.Elda alltid med torr ved.Sota skorstenen regelbundet.Elda inte med mer än tre kilo ved i timmen.Aska och sot lägger du i ett obrännbart kärl med tättslutande lock i minst fem dagar.

Källa: Dalarnas Försäkringsbolag

Mer läsning

Annons