Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare varnas efter felaktig operation

Annons

En läkare på en ryggklinik i Strängnäs har fått en varning av Hälso- och sjukvårdens ansvarnämnd för en feloperation av en man i 50-års åldern från Avesta. Avestabon opererades för diskbråck mellan kotorna L4 och L5, men diskbråcket fanns mellan kotorna L5 och S1. Operationen utfördes i november 2003. Misstaget uppdagades då Avestabon fick nya besvär. En magnetröntgen i mars 2005 vid Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby visade på diskbråck mellan kotorna L5 och S1. I april 2005 opererades mannen vid ortopediska kliniken vid Falu lasarett.

Avestabon skulle ha varit opererad för diskbråck mellan samma kotor redan 2003, men det uppdagades att så var inte fallet. Operationen då hade skett mellan två andra kotor. Ansvarsnämnden konstaterar att Avestabon fick genomgå en onödig operation, men någon risk för framtida men finns inte. Ändå bedömer nämnden att felet från läkaren är "varken ringa eller ursäktligt och bör medföra disciplinpåföljd i form av en varning".

Däremot avvisar nämnden Avestabons uppfattning att omhändertagandet efter operationen varit felaktigt eller att han av läkaren bemötts på ett olämpligt sätt.

Nämndens prövar inte Avestabons anmälan som gäller ersättning för förlängd sjukskrivningstid och heller inte att läkaren inte gjorde någon anmälan enligt Lex Maria.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons