Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare usla patienter

Annons

Betydligt fler läkare än patienter är högkonsumenter av läkemedel. De struntar också i rekommendationer om att undvika självbehandling och självmedicinering.

Åtminstone är detta sanning i Schweiz, enligt en studie bland 1|700 allmänläkare där. Resultaten visar att drygt sex av tio läkare använde läkemedel ofta, vilket kan jämföras med fyra av tio i den vanliga befolkningen.

Smärtstillande, lugnande och antidepressiva mediciner samt medel mot högt blodtryck toppar listan, rapporterar Dagens Medicin som har tagit del av studien som finns publicerad i läkartidningen Swiss Medical Weekly.

Antingen är läkare mer sjuka än allmänheten i stort, eller så är de snabba med att greppa receptblocket när det gäller de egna krämporna.

Nio av tio läkare i studien uppgav att de behandlar sig själva i stället för att uppsöka en kollega för konsultation, också när det gäller allvarliga tillstånd som högt blodtryck och depression, skriver Dagens Medicin. Och bara var femte läkare har en egen fast läkarkontakt, jämfört med nio av tio i den övriga befolkningen.

TT

Mer läsning

Annons