Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare skrev ut stora mängder narkotikaklassad medicin – Anmäls för att ha missbrukat sin behörighet

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, vill att en läkare i Dalarna inte längre ska få skriva ut narkotikaklassad medicin.
Nu anmäls läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd efter att ha skrivit ut alldeles för stora mängder läkemedel.

Annons
En läkare från Dalarna har missbrukat sin rätt att skriva ut narkotikaklassade läkemedel. Det tycker Ivo som nu skickar in en anmälan om att behörigheten ska dras in.Foto: Fredrik Sandberg / TT /

Bakgrunden är en anmälan från apoteket om recept som läkaren har skrivit ut under 2016 och 2017. Inspektionen för vård och omsorg har också begärt utdrag från slutet av 2017 från eHälsomyndigheten.

Efter att ha läst registerutdragen konstaterar Ivo att läkaren har skrivit ut stora mängder narkotiska läkemedel, trots att sådana läkemedel ska skrivas ut med största försiktighet.

"Förskrivningarna har vida överstigit de rekommenderade doserna i Fass. Ivo bedömer att sådan förskrivning står i strid med vetenskap och beprövad erfarenhet", skriver myndigheten.

Läkaren, som nått pensionsåldern, är legitimerad och specialist inom två områden sedan många år.

Efter att ha blivit kontaktad av Ivo två gånger bestämde läkaren sig för att sluta skriva ut ett visst narkotikaklassat läkemedel. Däremot begär läkaren att få behålla sin förskrivningsrätt för ett annat.

Men Ivo anser att Dalaläkaren har missbrukat sin behörighet att skriva ut narkotiska läkemedel. Därför begär man nu hos Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att läkarens behörigheten ska dras in.

Mer läsning

Annons