Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare misstog blodproppar i lungorna för ångestattack – nu gör landstinget anmälan

Läkaren tolkade kvinnans andningsbesvär som ångest. Senare visade det sig dock att det berodde på stora blodproppar i bägge lungorna. Nu har Landstinget Dalarna gjort en anmälan.

Annons
En patients andningsbesvär var symptom på blodproppar i lungorna, men tolkades som ångest. Bilden har inget med händelsen att göra.

I november 2015 besökte en kvinna i 70-årsåldern sin vårdcentral för provtagning. I samband med besöket på laboratoriet noterade personalen att kvinnan verkade tungandad – något som ledde till att man bokade in henne för akutbesök hos sjuksköterska.

Under besöket berättade kvinnan att hon, sedan dagen innan, haft problem med andningen. Vid undersökningen konstaterades att hon hade förhöjd puls, andningsfrekvens samt nedsatt syremättnad och hon fick därför en akut läkartid.

Läkaren gjorde i sin tur bedömningen att kvinnan drabbats av en ångestattack och skickade hem henne.

Dagen efter hade kvinnans tillstånd dock försämrats ytterligare och hon fick ta hjälp av en granne för att ringa efter en ambulans.

På akuten i Falun konstaterades att kvinnan hade kraftigt ökad andningsfrekvens och sviktande cirkulation med hög puls samt lågt blodtryck. Man noterade även kraftigt sänkt syremättnad i blodet.

Efter ytterligare undersökning upptäcktes att hon hade två stora blodproppar i bägge lungorna och man påbörjade omedelbart propplösande behandling.

Nu har Landstinget Dalarna beslutat att göra en Lex Maria-anmälan med anledning av den försenade diagnosen. De konstaterar att journalanteckningarna från vårdcentralen var mycket kortfattade och att något resonemang kring alternativa förklaringar till symptomen inte fanns.

"I landstingets internutredning bedöms det därför att man brustit i omhändertagandet och bedömningen av patienten, och att detta sannolikt bidragit till försenad diagnos och ökat lidande för patienten", skriver de i ett pressmeddelande.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons