Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare misstänks för amatörbomber

Annons

Polis förhörde på tisdagen åtta personer i samband med förra veckans misslyckade bombattentat i Storbritannien. Flera av dem är läkare.

De personer som försökte angripa London och Glasgow i fredags och lördags kan bäst beskrivas som bombamatörer, enligt den oberoende säkerhetsanalytikern Paul Beaver.

Beaver tror att attentatspersonerna är utbildade och har god teoretisk kunskap men saknar utbildning i handlaget, skriver AFP.

Av de åtta uppges fyra vara läkare och ytterligare en eller två har någon form av medicinsk utbildning.

Sju har gripits på olika platser i Storbritannien och en åttonde på flygplatsen i Brisbane i Australien, när han var på väg till Singapore.

Enligt medieuppgifter har de flesta sitt ursprung i Mellanöstern. En uppges vara läkarutbildad i Irak, en beskrivs som neurokirurg från Jordanien och en tredje sägs vara läkare från Indien. Den man som greps i Australien uppges också vara indisk läkare. Dessutom ska en libanes finnas bland dem.

På tisdagen genomförde brittisk polis flera kontrollerade sprängningar av misstänkta föremål. En bil som parkerats nära en moské i Glasgow sprängdes tidigt på morgonen. Polisen betonade dock att man inte såg något samband mellan moskén och de gångna dagarnas försök till terrorattentat.

Senare sprängde polisen i London ett misstänkt paket utanför stationen Hammersmith i västra London.

Polisen var mycket förtegen om detaljer kring sprängningarna och det framgick inte om bilen och paketet verkligen innehöll sprängmedel.

TT

Mer läsning

Annons