Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare förkortar livet för döende

Annons

Sju procent av de patienter som dör av en kronisk sjukdom i Sverige får sitt liv förkortat efter beslut av läkare, visar en europeisk studie.

En av forskarna bakom studien menar att många lider i onödan på dödsbädden.

Det handlar om läkare som avstår från att ge närings- och vätskedropp till patienter som befinner sig i livets slutskede. Följden blir att patienten svälter och torkar ut. Studien omfattar alla dödsfall, förutom de cirka 25 procent som sker akut. Läkare i sex europeiska länder har fått svara på frågor om medicinska beslut för döende patienter. Holland placerar sig i topp i studien genom att avstå från närings- och vätskedropp i elva procent av dödsfallen. I Italien, där det sker i tre procent, är beslutet minst förekommande.

I de fall då patienten varit kontaktbar har majoriteten av läkarna i förväg diskuterat beslutet med patienten. Ofta är dock patienten så svårt sjuk att det inte går att diskutera frågan.

Men i Sverige fattas mer än var tredje beslut utan att saken diskuterats med patienten eller anhöriga.

Enligt Rurik Löfmark talar mycket för att den sista tiden i livet inte blir mer plågsam för patienterna när man avstår från närings- och vätskedropp. Men eftersom det är tabubelagt att prata om döendet väntar läkarna ofta med att diskutera slutskedet. Han menar att den överdrivna försiktigheten förlänger lidandet.

Studien publiceras i det senaste numret av facktidskriften Journal of Pain Symptom Management.

TT

Mer läsning

Annons