Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare får kritik för ett osakligt intyg

Annons

Socialstyrelsen kritiserar nu läkaren för att intyget strider mot alla regler för hur ett sådant ska utformas.

Flickan och modern kommer från Västerås. Både tingsrätt och hovrätt har sedermera beslutat att ge fadern ensam vårdnad om flickan.

Det anges i anmälan att läkaren aldrig träffat fadern. Ändå formulerades intyget enbart på vad modern berättade.

Socialstyrelsen skriver att den som avser att utfärda ett intyg ska vara objektiv vid insamlandet av det material som ska ligga till grund för intyget.

Vidare ska intygsutfärdaren, med hänsyn till ändamålet med intyget, noga överväga om upplysningar från myndigheter eller andra personer behöver hämtas.

Ett intyg ska ges ett innehåll som inte kan uppfattas som nedsättande eller kränkande för intygspersonen eller någon honom/ henne närstående.

Intygsutfärdaren har även att beakta att intyget kan få avgörande betydelse i offentliga och enskilda rättsförhållanden och noga se till att endast uttala sig om förhållanden som han/hon har tillräcklig kännedom om.

Det ska tydligt framgå vad som är intygsutfärdarens egna uttalanden och vilka uppgifter som härrör från intygspersonen, andra personer och myndigheter eller organisationer.

Socialstyrelsen skriver att det intyg läkaren i Mora utfärdat strider mot samtliga punkter på hur ett intyg ska utfärdas.

Läkaren kritiseras och uppmanas att i framtiden beakta de regler som gäller vid utfärdande av intyg.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons