Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare avstängd från sitt arbete trots läkarbrist

Annons

Konflikten mellan läkaren Inga Kristiansson-Evald och ledningen för vårdcentralen har pågått ända sedan sommaren 2004.

- Jag flyttade till Vansbro i december 2002 och allt var frid och fröjd tills beslutet togs att kvälls- och helgjouren skulle läggas ned, säger Inga Kristiansson-Evald.

I ett brev till landstingsstyrelsen ifrågasatte hon beslutet och på vilket sätt det fattats.

- Det var tydligen en väldig brådska med nedläggningen av jouren. Vi hade till september på oss men ledningen valde ändå att lägga ned jouren redan den 1 juli. I ett brev till landstingsstyrelsen ifrågasatte jag det etiska i beslutet där jag ansåg att befolkningen i Västerdalarna blev överkörda. Beslutet togs dessutom innan några MBL-förhandlingar var gjorda, säger Inga Kristiansson-Evald.

Skrivelsen till landstingsstyrelsen blev offentlig och Vansbroborna protesterade högljutt, bland annat genom en mängd namnunderskrifter på listor som fanns spridda runt om i bygden.

- Jag hade inget med listorna att göra men fick ändå klä skott från ledningen som ansåg att jag uppviglat befolkningen till protesterna. Jag lät mig ändå inte tystas utan uttalade mig i både pressen och i tv om hur jag upplevde situationen, säger Inga Kristiansson-Evald.

En tid senare hamnade Inga och vårdcentralchefen Karin Karlsson åter på kollisionskurs.

- En nyanställd sköterska beviljades ett och ett halvt års studier till barnmorska med bibehållen lön. Detta samtidigt som ekonomin gjorde att andra sköterskor inte kunde få något som helst lönepåslag.

Inga ifrågasatte beslutet vilket ledde till att hon förbjöds att i fortsättningen tala direkt med Karin Karlsson. Istället skulle hon vända sig till sin närmaste chef vid distriktsläkarmottagningen och att eventuella frågor till Karin Karlsson endast fick ställas skriftligt.

Inga menar att hon efter det dessutom fått ta emot en lång rad anklagelser om allt från försenad ankomst till bristande samarbetsförmåga.

- I mitten av maj förra året blev situationen ohållbar. Jag hade tydliga stressymptom och kände att jag var nära att göra missar som kunnat äventyra patienters säkerhet, säger Inga.

Hon vände sig till psykiatrin som sjukskrev henne på 75 procent. Månaderna gick, dock utan att någon förbättring skedde och i november ordnades en träff i Falun där Inga och Karin Karlsson tillsammans skulle träffa en beteendevetare, kopplad till företagshälsovården. Initiativet kom från personer i landstingsledningen som ville försöka få ett slut på den låsta konflikten.

- Jag trodde att vi gick in till en förutsättningslös diskussion men jag har aldrig blivit så kränkt i hela mitt liv. I tre och en halv timme hånades jag av beteendevetaren som så fort jag öppnade munnen skrek; Bullshit!! Han hånade mig för hur jag satt, och hur jag uttryckte mig och kommenderade mig som en hund. Efteråt var jag helt bruten och rödgråten och kände mig fruktansvärt kränkt, säger Inga som efter händelsen blev helt sjukskriven.

Då kom beskedet från ledningen för vårdcentralen att hon skulle lämna in alla sina nycklar till arbetsplatsen.

För en dryg vecka sedan kände Inga ändå att hon var redo att återgå i arbete, något som inte visade sig vara okomplicerat.

Efter några dagars försök till mejlkorrespondens med Karin Karlsson fick hon istället under onsdagskvällen beskedet från Margareta Rud att hon tills vidare är avstängd från sin arbetsplats.

"Min ambition är att kunna ta tillvara på din kompetens som läkare. Men jag bedömer det som utsiktslöst att det kan ske vid vårdcentralen Bäckaskog. Jag anser att det är olämpligt att du uppsöker vårdcentralen Bäckaskog i din egenskap av anställd. I avvaktan på en annan lösning har jag därför beslutat att avstänga dig från din arbetsplats", skriver närsjukvårdschefen Margareta Rud.

- Har vi verkligen råd att låta en läkare som är arbetsför gå hemma med full lön? frågar sig Inga Kristiansson-Evald.

- Jag vet att jag är en populär doktor bland patienterna och jag tänker inte bli bitter. Istället är jag fullt beredd att återgå till jobbet, säger Inga som nu kommer att vända sig till Socialstyrelsen för att få sin sak prövad.

Tidningen sökte under hela gårdagen både Karin Karlsson och Margareta Rud för en kommentar, utan att lyckas.

Karin Karlsson låter dock senare meddela att hon inte vill uttala sig om enskilda personalärenden.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons