Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare anmäld

Annons

Kvinnan, som är hemmahörande i Rättviks kommun, har anmält läkaren vid Mora lasarett, då hennes mans hjärntumör felaktigt diagnostiserades som en depression.

Då mannen blev sjuk och fick svåra kramper blev han inlagd på Mora lasarett i slutet av år 2004. Enligt anmälaren ska läkarens bedömning då ha varit att mannen hade drabbats av fysiska reaktioner på grund av att han mådde psykiskt dåligt. Det togs dock även prover på mannen och han röntgades.

På grund av bedömningen blev han intagen på en sluten psykiatrisk avdelning på Säters sjukhus. När mannen återvände hem fick han både psykofarmaka och sömntabletter. Men trots detta blev hälsotillståndet bara sämre.

I anmälan beskriver kvinnan den följande vintern och våren som "ett helvete".

Mannen blev tidvis mycket dålig och hans spasmer tilltog, vissa dagar hade han över trettio anfall. Även den psykiska hälsan, som tidigare varit bra, försämrades. Dels för att han blev "låg" av medicineringen, dels för att han bara blev fysiskt sämre.

Situationen gjorde även att familjerelationen sattes på hårda prov.

När mannen efter ett tag ändå kände sig något bättre tog han deras minsta barn med sig i bilen och körde iväg för att göra ett ärende. Men under bilfärden fick han ett krampanfall, vilket ledde till att bilen frontalkrockade med ett träd. Bilen snurrade runt och därefter körde en annan bil in i sidan.

Efter olyckan fördes mannen till Falu lasarett och träffade där en ny läkare som såg till att han fick genomgå en hjärnröntgen.

Chockbeskedet mannen fick var att han drabbats av en hjärntumör.

Som genom ett mirakel klarade sig barnet utan fysiska skador efter olyckan, men tvingades ta hjälp av en barnpsykolog för att bearbeta den rädsla för plötsliga händelser och snabba rörelser som var en följd av olyckan. Förutom en svår chock fick mannen smärtor i bröstkorgen och även splitterskador.

Efter att det i april förra året togs biopsi (ett cell- eller vävnadsprov) på mannen i Uppsala följde en lång rad behandlingar, med bland annat strålning och cytostatika.

Genom att slutligen en riktig diagnos ställdes, kunde rätt behandling och medicin sättas in. Det visade sig även att den tidigare medicinen var orsaken till kramperna på nätterna.

I slutet på sin anmälan frågar sig kvinnan:

"Kunde vår sista tid tillsammans som familj blivit annat än psykisk ohälsa, relationsproblem och nervositet?".

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons