Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågt gjort av länsstyrelsen

Annons

Det genomfattiga Svenska ishockeyförbundet, genom Mora IK, har lyckats att kapa åt sig 434000 kronor ur Trängslets regleringsfond, att användas i samband med genomförandet av junior-VM i ishockey i Mora och Leksand.

Hanteringen av dessa ärenden, av tjänstemännen och beslutsfattarna hos länsstyrelsen i Dalarnas län, fortsätter i linje med de senaste årens skamutdelningar av medel ur Trängslets regleringsfond.

Detta är bara en början, och en fortsättning, av den urholkning av Trängslets regleringsfond som inletts, till nackdel för de av vattenkraften svårast skadade småbyarnas berättigade krav på medel, och till förmån för de som redan idag är väl tillgodosedda med medel från samhället, typ Mora IK , i detta fall.

Tjänstemännen och beslutsfattarna har, de senaste åren, alltmer börjat att tänja på de områden som är berättigade till medel ur regleringsfonden, till förmån för de som har "mindre" skador, som följd av regleringen uppströms älven.

Att lämna bidrag till ett av Svenska ishockeyförbundet, genom Mora IK och Leksands IF, arrangerat junior-VM i ishockey, är ett, enligt min högst personliga syn på saken, lågvattenmärke utan motstycke, som beslutsfattarna på länsstyrelsen i Dalarnas län, här har åstadkommit.

På något sätt behövs det en ny vattendom, där besluten om utdelning av pengar ur Trängslets regleringsfond, på något sätt måtte vila på saklig grund, och fördelas, efter någon form av beräkning av skadornas omfattning, inom de olika "gamla kommunerna", som är berörda av vattenregleringen i älven. Nu är det mest fråga om ett lotteri.

Utöver allt detta, så är möjligheterna till att anföra besvär över fördelningen ej tillåten, så handläggarna av fördelningen av pengarna i Trängslets regleringsfond sitter i skyddat bo, utan möjlighet att utsättas för en demokratisk prövning av sina beslut.

Undertecknad kan bara önska Mora IK lycka till med arrangemanget, där jag själv hoppas kunna vara en engagerad åskådare.

ÖSTEN SJÖGREN, GLESBYGDSBO

Mer läsning

Annons