Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågt födelsetal i Säters kommun

Annons

Befolkningsläget i Säters kommun var under första halvåret i år någorlunda stabilt med ett minus på nio personer jämfört med årsskiftet. Kommunen hade 30 juni 10971 invånare enligt SCB, Statistiska centralbyrån.

Sedan dess och fram till den 10 augusti hade siffran stigit med fem personer till 10976 enligt de allra färskaste siffrorna från kommunen.

Första halvåret föddes 49 personer och 59 avled, ett födelseunderskott på tio personer. Båda dessa siffror har sedan fram till 10 augusti stigit, antalet födda till 57 och antalet avlidna till 73, vilket betyder ett födelseunderskott på 16 personer.

En siffra som sticker ut är det låga födelsetalet.

Förra året föddes 107 barn i Säters kommun och den siffran blir nog svår att nå upp till i år, fast det även då var färre barn som föddes under första halvåret än under andra halvåret, bara 47 barn. 2003 föddes totalt 99 barn i Säters kommun och antalet födda barn har varit lågt under några år.

För in och utflyttade var siffran vid halvårsskiftet 235 inflyttade och 233 utflyttade, ett plus på två personer. Fram till 10 augusti steg båda dessa siffror, inflyttade till 284 och utflyttade till 282, men fortfarande plus två.

Den 10 augusti hade kommunen ett minus på fyra personer från årsskiftet, vilket är betydligt bättre än vad det räknats med i budgeten. I budgeten gäller försiktighetsprincipen och minus 100 personer totalt under året. Det ska till ett väldigt ras i fortsättningen av året om inte kommunen ska klara det, även om det kan bli en del yngre som flyttar under återstoden av året för studier på annan ort.

Fotnot: Läs mer i del två om befolkningsantal i övriga länet

Mer läsning

Annons