Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägsta arbetslösheten i länet

Annons

- I Ludvika och Smedjebacken ser vi att arbetslösheten minskar och hela 2005 har gått i en annan riktning än hur det ser i riket. I Ludvika har vi sett en större tillgång på arbeten, samtidigt som fler skriver in sig, men de är inskrivna en kort tid, säger Anne Unge.

Den öppna arbetslösheten i Ludvika var 5,0 procent i december 2004. Nu i december var den 4,2 procent. Motsvarande siffror för Smedjebacken är 4,5 procent i december 2004 och 4,0 procent 2005.

Den viktigaste siffran att mäta arbetslöshet i är nog den så kallade obalansen som är antalet öppet arbetslösa samt alla deltagare i arbetsmarknadspolitiska program.

För Ludvikas del var obalansen 7,6 procent i december 2004 och 6,6 procent samma månad 2005. I Smedjebacken var obalansen i december 7,5 procent 2004 och 6,9 procent 2005.

- Folk är inskrivna hos arbetsförmedlingen allt kortare tid. Det är ett större inflöde av lediga jobb.

- Vi märker av en vändning där det har varit få varsel, alltså sådana av större dignitet som exempelvis i Fredriksberg. Och många företag som löser övertalighet med till exempel pensionsavgångar, säger Unge.

I arbetsmarknadsöversikten redovisas även rörlighet på arbetsmarknaden. I kolumnen "nya sökande" har det i Ludvika skett en ökning, från 14,8 procent i december 2004 till 17,5 procent samma period 2005. Även i Smedjebacken har det skett en ökning, från 13,8 procent till 16,9 procent.

Även de som fått arbete finns med i översikten från Länsarbetsnämnden: I Ludvika har en ökning skett, från 8,1 procent till 10,1 procent i december 2004 till samma period 2005.

I Smedjebacken är motsvarande siffror 7,5 procent respektive 7,4 procent.

- Det finns många fördomar om Dalarna, att det är ett skogslän med hög arbetslöshet och så vidare. De här siffrorna visar att det inte stämmer, säger Anne Unge.

Hon pekar på att Dalarna och Värmland är de län som har den största minskningen av den öppna arbetslösheten mellan december 2004 och 2005.

I Dalarna är det Rättvik, Orsa, Avesta, Ludvika och Gagnef som visar de kraftigaste minskningarna av den öppna arbetslösheten.

Högst är den i Älvdalen och lägst i Gagnef.

Bland unga arbetslösa och obalans "ungdomar" har minskningar skett, både i Ludvika och Smedjebacken.

- För de långtidsarbetslösa är skillnaden marginell. Men det är oroande tycker jag, att det är färre som skaffar behörighet på gymnasiet. Det är viktigt att få godkänt i kärnämnena för att kunna läsa vidare. Kompetenskraven på arbetsmarknaden har blivit större, säger Anne Unge.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons