Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägst betyg i landet

Annons

Det är åttonde året i rad som Skolverket dokumenterar slutbetygen i landets grundskolor. I rapporten jämförs elevernas meritvärde, det vill säga det genomsnittliga värdet av de 16 bästa ämnesbetygen i slutbetyget.

Statistiken visar att skillnaderna är stora mellan kommunerna. Eleverna i Danderyd och Lidingö har de högsta betygen i landet, medan Smedjebacken och Vansbro hör till de kommuner som har de sämsta slutbetygen.

Vansbros meritvärde för elever som gick ut nian 2005 ligger på 176 för pojkar och 184 för flickor, medan riksgenomsnittet är 196 för flickor och 217 för pojkar.

Vansbros skolchef Kenth Carlsson tror att det kan finnas flera anledningar till att betygen är så dåliga just i Vansbro.

- En orsak kan vara kulturen i kommunen. Utbildningsnivån är låg och jag tror att skolan spelar en liten roll för en del familjer. Kanske skulle fler föräldrar stötta barnen mer i skolarbetet.

Kenth Carlsson pekar också på andra möjliga förklaringar. Han säger att riktlinjerna för vad barnen egentligen ska lära sig är oklara.

- Vi måste klargöra vad eleverna ska kunna så att vi kan hjälpa dem redan på ett tidigt stadium, säger han.

Vansbro kommun har inlett ett samarbete med pedagogiska institutionen vid Stockholms universitet, som har undersökt vad som kännetecknar framgångsrika skolor. Tanken är att goda förebilder ska ligga till grund för att förbättra situationen i Vansbro.

- Skolverkets kartläggning visar på att vi har misslyckats med att få eleverna att nå upp till målen. Nu gäller det att göra någonting åt det, säger Kenth Carlsson.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons