Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre nätavgift men dyrt att flytta

Annons

Sänkningen omfattar säkringar upp till 25 ampere och kommer att ske i två steg: En femprocentig sänkning från och med januari nästa år, sedan ytterligare fem procent i januari 2003.

Nätavgifterna i Falun har under en tid varit bland de tio dyraste i landet. Kunderna har dessutom inget val, eftersom elnätbolagen har monopol inom sitt geografiska område.

- Vi har legat lite högt där tidigare, medger Ulf Hellström, driftansvarig på Falu Elverk, det kommunalägda bolag som äger större delen av kommunens elnät.

- Istället höjer vi avgiften för våra stora kunder med ungefär 10 procent.

Vad säger de stora kunderna om det?

- De flesta har skrivit på avtal och har haft förståelse för höjningen. Där har vi till skillnad mot när det gäller småförbrukarna legat lite lågt i avgifterna till de stora kunderna.

Falu Elverk inför också en inflyttningsavgift på 425 kronor. Den drabbar alla som flyttar till eller inom Falun och läggs på den första fakturan efter inflyttningen.

- Det är för de kostnader vi har när vi lägger upp en ny kund, säger Ulf Hellström.

- Vi ska ut och läsa av elmätaren och är det en ny kund så ska man lägga in uppgifterna i registret.

Att avgiften skulle vara ett mindre lyckat sätt att välkomna nya kunder eller nyinflyttade till kommunen håller inte Ulf Hellström med om.

- Vi har rätt att ta ut de kostnaderna och så här gör de allra flesta andra nätbolag idag. Tar man inte ut det så här, så får man ta ut det på annat sätt, till exempel via nätavgiften.

MICHAEL MARKLUND

Mer läsning

Annons