Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagrådet kritisk till hushållslag

Annons

Lagrådet kritiserar på flera punkter regeringens förslag om hushållsnära tjänster.

Lagrådet anser att lagen är motsägelsefull och ifrågasätter detaljregleringen.

Enligt lagförslaget ska en person kunna göra avdrag upp till 50|000 kronor per år för utfört hushållsarbete. Lagrådet skjuter in sig på svårigheterna att göra avgränsningen kring vad som ska berättiga till avdrag.

Det saknas dessutom på flera punkter stöd i själva lagen för vad som sägs i motiveringen till lagen. På vissa punkter finns det därtill rena motsägelser.

Till exempel framgår det inte av lagen om man kan få skattereduktion för hushållsarbete i bostad utanför Sverige. Som lagen nu är skriven borde man kunna få reduktionen även om man bor i EU eller i tredje land, konstaterar Lagrådet och varnar samtidigt för kontrollsvårigheter.

Även avgränsningarna kring vad som räknas som bostad är oklara. Det gäller inte för boende på hotell eller pensionat. Men gäller det boende på vandrarhem och campingstuga? undrar Lagrådet.

Avdrag ska även vara möjligt för trädgårdsskötsel. Men här anser Lagrådet att uppräkningen av vad för slags trädgårdsarbete som ger avdrag skapar oklarhet. Ska till exempel plantering av blomsterlökar ge avdrag men inte ogräsrensning?

Med dessa och en del andra exempel sammanfattar Lagrådet med att det kan ifrågasättas om en sådan här lag verkligen ska vara så detaljreglerad.

"En fråga som bör ställas är om det är nödvändigt att försöka avgränsa tillämpningen på detta detaljerade och svårkontrollerade sätt eller om det skulle kunna anses acceptabelt att beskriva de arbetsuppgifter som grundar rätt till skattereduktion i något mer generella termer", skriver Lagrådet.

TT

Mer läsning

Annons