Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågmäld men spänd tvåårsdag i London

Annons

Med lågmälda ceremonier högtidlighöll London på lördagen årsdagen av terrorattackerna den 7 juli 2005. Samtidigt framträdde den första av de misstänkta för denna sommars terror i domstol.

Premiärminister Gordon Brown och borgmästare Ken Livingstone gick i täten då blomsterkransar lades ner utanför kollektivtrafiknavet King's Cross i centrala London klockan 8.57 på lördagsmorgonen _ exakt två år efter den första bomben den blodiga torsdagen 2005.

"Bombarna försökte splittra oss men misslyckades", gnistrade Livingstones personliga hälsningslapp på kransen i den för denna översvämningssommar ovanligt skarpa solen.

I väntan på ett pampigt minnesmonument över Västeuropas första stora självmordsattack, som efter många turer ska byggas i Hyde Park, var denna årsdag lågmäld. Det var en rejäl kontrast mot den 7 juli förra året, då hela Storbritannien höll en tyst stund för att hedra de 52 människor som de fyra självmordsbombarna tog med sig i döden.

Men säkerhetspådraget är i helgen av samma oerhörda format. Överallt syns poliser, ofta med de för brittiska "bobbies" tidigare så ovanliga skjutvapnen, och säkerhetsmän som misstänksamt spejar över de myllrande folkmängderna vid tunnelbanestationerna.

Myndigheterna är på sin vakt både på grund av de nya terrorförsöken för en vecka sedan och eftersom helgen kryllar av stora evenemang. Bland annat gästar världens största cykellopp Tour de France den brittiska huvudstaden, Wimbledontennisen går in på upploppet och så förstås Live Earth-galan på nya Wembley.

På lördagen kom också ytterligare bekräftelse på att polisen ser attentaten mot London och Glasgow i slutet av juni som delar av samma komplott. Bilal Abdulla, född i Storbritannien men utbildad i Irak, blev på förmiddagen först ut bland de minst åtta gripna att framträda i domstol.

Hans enda uttalande i Westminsterdomstolen kom för att bekräfta namn och ålder, men åklagarna gör klart att åtalet gäller både Glasgowattacken och de två bombladdade Mercedesar som hittades i centrala London.

27-årige Abdulla var passagerare i den Jeep Cherokee som lastad med bensin och gasol kraschades in i en terminal på Glasgows flygplats. Bilens förare, 27-årige Kafil Ahmad, har inte åtalats eftersom han fortfarande svävar mellan liv och död på grund av de brännskador han fick vid attacken.

Kritiker mot Storbritanniens antiterrorlagar, som kraftigt skärpts år för år sedan 11-septemberdåden i USA 2001, noterar att åtalet mot Abdulla inte faller under terrorlagstiftningen. Brottsrubriceringen, "förberedelse till att åstadkomma explosioner", är hämtad från en sprängmedelslag skriven redan på 1800-talet.

Men terrorhärvan förgrenar sig allt vidare över världen. Flera av de gripna kommer från Indien, varav en sitter i förvar i Australien. Myndigheterna i USA oroas också av att två misstänkta, som liksom Abdulla är läkare, häromåret ska ha försökt flytta dit.

TT

Mer läsning

Annons