Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägger rör - utan att gräva

/

Annons

Den teknik som Quickpipe använder sig av för att förnya gamla vatten- och avloppsledningar kallas bursting - vilket på engelska betyder ungefär sprängning eller spräckning. Det låter kanske mer dramatiskt än vad det är. I själva verket innebär tekniken att minsta möjliga "skada" åsamkas marken där de nya rören läggs.

- Vi byter vatten- och avloppsledningarna utan att gräva upp marken, förklarar Jörgen Nahlén, VD för företaget.

I korthet går tekniken ut på att det gamla, uttjänta röret "sprängs" sönder med hjälp av en så kallad spräckkona, samtidigt som ett nytt rör - med större diameter än det gamla - läggs på plats. En hydraulisk dragmaskin drar med hjälp av stålstänger spräckkonan. I konan är i sin tur det nya röret fästat. Genom denna metod behöver rörläggarna från Quickpipe bara gräva hål i marken med ungefär 150 meters mellanrum. En grop krävs för dragmaskinen och stålstängerna, en annan för att föra in konan och det nya röret.

Metoden är vibrationsfri och i det närmaste ljudlös.

Quickpipe har uppdrag i hela Sverige - från Malmö i söder till Kiruna i norr - samt i grannländerna Finland och Norge.

- Det är fler och fler som efterfrågar schaktfri ledningsförnyelse, som metoden också kallas. I synnerhet i stortstäderna är behovet stort. I Stockholm får man ju knappt sätta ett spett i marken ens - allt ska vara schaktfritt, säger VD Jörgen Nahlén.

Även om tekniken kan verka avancerad, är den billigare än om rören lagts på gammalt vis genom att marken grävs upp.

- Det blir dyra pengar i återställning efter att marken grävts upp och exempelvis asfalt förstörts, framhåller Jörgen Nahlén.

Quickpipes uppdragsgivare är i de allra flesta fall kommuner, som har behov av att förnya sina vattenledningsnät. Men företaget vänder sig också till större industrier, och arbetar ofta som underentreprenör till stora anläggningsföretag som NCC, Peab och Skanska.

Quickpipe grundades för tre år sedan av Jörgen Nahlén och Nils-Göran Svensson. Båda hade sedan tidigare i många år arbetat inom branschen.

- Det har gått bra för oss. Vi gjorde en rejäl vinst första året, och omsättningen ökar hela tiden, konstaterar VD:n.

I dag arbetar fem personer på företaget. Nu finns planer på att bygga ut verksamheten ytterligare genom att satsa på en ny teknik för tätning av avlopps- och dagvattenledningar.

- Det kallas för "flexibelt foder", och kan beskrivas som en glasfiberstrumpa som läggs in i det befintliga röret och tätar detta, förklarar Jörgen Nahlén.

Han betonar att inga beslut ännu är tagna när det gäller utökningen av verksamheten. Om idéerna blir verklighet krävs investeringar på omkring fem miljoner kronor. Därför söker Quickpipe nu en medfinansiär för det nya projektet. Om satsningen på flexibelt foder blir av kommer också personal behöva nyanställas.

- I så fall kommer vi att behöva anställa åtminstone två nya personer, säger Jörgen Nahlén.

Mer läsning

Annons