Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägger ned utredning

Annons

Det var strax före julhelgen som kommunen fick beskedet från kammaråklagare Ulrica Selderman om att förundersökningen om mordbranden den 24 juli i år på Kungsgårdsskolan läggs ned.

"Det går inte att bevisa de objektiva förutsättningarna för att förfarandet ska vara brottsligt.

Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen.

På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den som varit misstänkt har gjort sig skyldig till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt."

Så står det i beskedet från åklagaren.

Ansvariga på kommunen är inte nöjda med beskedet från åklagaren och har därför skickat brevet till åklagarkammaren. I brevet framförs att kommunen fick uppgifter från olika personer som gäller mordbranden och då även namn på misstänkta.

Dessa uppgifter lämnade kommunen vidare till polisen.

"Vi har lämnat in en mängd uppgifter till polisen.

Bland annat uppgifter från ungdomar och privatpersoner som berättat vilka personer som varit sist kvar på brandplatsen innan branden startade, uppgifter om vilken person som slog sönder fönstret där branden startade, samt uppgifter från nätcommunityt Lunar-storm där två av de misstänkta pekar ut en tredje person som ansvarig för att branden startade. Ungdomar har även kommit in till brandchefen på brandstationen i Säter och anonymt lämna upp- gifter om samma namn på gärningsmän", skrivs i brevet.

Brevet avslutas med att kommunen är medveten om att utredningen varit omfattande, men kommunen önskar ta del av utredningen för att se om det går att komplettera med flera uppgifter eller om något av vikt saknas i underlaget för åtal.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons