Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läget låst i SAS-konflikten

Annons

Även måndagen blir en förlorad dag för SAS Sverige. På grund av konflikten med de kabinanställdas fack HTF kommer 275 avgångar inte i väg. Därmed drabbas ytterligare 20|000 resenärer.

Cirka 800 kabinanställda inledde strejken i fredags. Till och med måndagen har upp mot 900 flygningar ställts in och runt 70|000 resenärer drabbats, enligt SAS.

Bolaget räknar med närmare 100 miljoner kronor i förlorade biljettintäkter. Därtill kommer kostnaden för det dåliga rykte som ofrånkomligen kletar ner SAS, alldeles oavsett konfliktens orsaker. Uppretade resenärer som kontaktat SAS har låtit förstå att nu är det dags att byta flygbolag _ för gott.

Förhandlingarna mellan SAS Sverige och Flygarbetsgivarna respektive HTF bröt samman tidigt på söndagsmorgonen. Medlarna hade gått hem under natten och efter några timmars vila ägnade parterna resten av söndagen till fortsatt analys av det låsta läget.

Parterna höll till i Näringslivets hus i Stockholm. Utanför demonstrerade en grupp kabinanställda sitt stöd för HTF:s förhandlare, som kom ut och lät sig uppmuntras. Men någon indikation på framsteg kunde inte ges.

Kabinpersonalen strider på grund av missnöje med arbetstider och matraster. SAS Sveriges vd Anders Ehrling anser dock att HTF:s strejk handlar om vem som ska leda SAS Sveriges verksamhet.

"HTF har lagt över ansvaret för förhandlingarna till den lokala kabinklubben som inte har förmåga att prioritera bland sina 38 krav. Det här är en unik situation på svensk arbetsmarknad och helt oacceptabel", sade han i ett pressmeddelande.

Mothugget från HTF:s pressansvarige Robert Cloarec lät så här:

Vid lunchtid på söndagen nödgades SAS Sverige besluta att för fjärde dagen i rad ställa in flygningar. Det gäller så gott som alla avgångar på måndag, vilket berör 275 avgångar och cirka 20|000 resenärer.

Medlarna lämnade sitt slutbud i förra veckan och är nu bara behjälpliga i att hålla dialogen i gång. Men vid 18.30-tiden hade parterna ännu inte träffats under söndagen.

TT

Mer läsning

Annons