Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läget i övriga länet

Annons

I Avesta, Ludvika och Moras tätorter har mätningar genomförts under 2010 för partiklar och vissa andra föroreningar som det finns miljökvalitetsnormer för. Trots liknande befolkningsmängd skiljer sig luftkvaliteten åt. Både Ludvika och Mora har trafik som passerar genom centrum vilket verkar leda till förhöjda halter av vissa ämnen. Avesta å andra sidan har liksom Hedemora, förhöjda halter av partiklar under sensommaren som inte observeras i de andra tätorterna. Det senare kan bero på att detta är tätorter som ligger i jordbruksområden med förhöjda halter under skördeperioden.

I Hedemora har mätningar genomförts 2010 medan modellerberäkningar har genomförts för Leksand.

Gagnef, Malung, Rättvik, Smedjebacken och Säter med runt 10000 medborgare ligger på gränsen för när det enligt lagstiftningen behövs mer omfattande analys av luftkvaliteten. Luftkvaliteten mellan dessa tätorter varierar vilket förklaras av skillnader i genomfartstrafik. Gagnef, Malung, Rättvik och Säter har alla vägar med turisttrafik som passerar genom eller nära tätorten. Det finns dock även geografiska skillnader som kan innebära variationer i utsläpp. Malung, liksom Vansbro, har ett annat klimat vilket exempelvis kan påverka utsläppen från lokala källor som vedeldning

Orsa, Vansbro och Älvdalen har ungefär 7000 invånare och behöver enligt lagstiftningen endast ha en uppfattning om luftkvaliteten i den egna tätorten. Av dessa tätorter ligger Vansbro och Älvdalen nära vägar med periodvis mer omfattande turisttrafik.

Mer läsning

Annons