Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägenheter i Furudal

Annons

Bygg- och fastighetsföretagaren Inge Östlund i Furudal planerar nybyggnation av tio nya lägenheter i området mellan Oresjön och gamla kommunhuset.

- Det vi tänker oss är tio lägenheter på cirka 70-75 kvadratmeter. Lägenheterna ska vara högtillgängliga med hög kvalitet. Tanken är att det ska kunna nyttjas som seniorboende, säger han.

Ännu finns bara planer.

- Jag har varit i kontakt med kommunen som äger marken. Signalerna är att projektet kan vara genomförbart. Om vi köper marken eller arrenderar den får vidare kontakter utröna, säger Inge.

Inge Östlunds företag äger 60 lägenheter i Ore.

- Många avrådde mig från att köpa dem. Många var vakanta. Men när vi tog över och började bry oss om lägenheterna stod det inte på innan intresserade hörde av sig. I dag är ingen lägenhet outhyrd. Jag tror starkt på fördelen av lokalt ägande, säger han.

- På samma sätt tror jag att det behövs lägenheter i bygden dit exempelvis Orebor i förskingringen kan flytta för att leva sina sista år. Nu återstår det att göra en intresseundersökning. Om allt faller på plats genomförs den i höst. Intresset avgör om vi går vidare med planerna eller inte. Samtidigt vill jag veta vad Oreborna tycker om satsningen. Om reaktionen blir negativ får vi tänka om, säger han.

Satsningen beräknas kosta mellan 8 och 9 miljoner kronor. Månadshyran blir cirka 5 800 kronor.

- Lägenheterna ska hålla en hög kvalitet med öppen planlösning. Om det blir en- eller flerplanshus är ännu ovisst. Det är billigare att bygga på höjden, men folk vill nog helst bo i enplanshus, säger han.

Området, naturskönt placerat ett stenkast från Oresjön, ligger strategiskt för målgruppen äldre privatpersoner.

- Det är nära till bibliotek, läkarmottagningen och äldreboendet med restaurang. Det är gångavstånd till centrala Furudal, säger Östlund

Hur vågar du överväga att satsa miljoner på lägenheter i en kommundel där invånarantalet faktiskt sjunker?

- Som jag ser det måste satsningar till för att rädda Orebygden. Det handlar i förlängningen om att kunna behålla strategiska saker som exempelvis högstadieskolan och privata verksamheten som Furudals bruk, Hockeyborg, Hedlunds, Peres, Näcken, kaféer och matställen, säger han.

- När det gäller bostadsprojektet har jag inget emot att fler intressenter hoppar på projektet. Det viktiga är att vi som bor här vågar - för Furudals skull, säger Inge Östlund.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons