Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagändring krävs mot hedersförtryck

Annons

Regeringen måste i lag förbjuda arrangerade äktenskap och tillåta socialtjänsten att utreda hedersförtryck mot ungdomar utan att först kontakta föräldrarna.

Det skriver Stockholms socialborgarråd Ulf Kristersson (m) och stadens projektledare för arbetet mot hedersförtryck, Kickis Åhré Älgamo, på Dagens Nyheters debattsida.

Det är ren diskriminering av ungdomar att svensk lag i dag tillåter arrangerade äktenskap om det ingår i kulturmönstret i familjens ursprungsland, tycker de två.

De vill även att regeringen och Skolverket förbjuder skolor att tillåta frånvaro från "känsliga" skolämnen som gymnastik eller sexualundervisning med hänsyn till kulturell eller religiös bakgrund. De pekar på en avhandling nyligen där 27 procent av de utlandsfödda flickorna i undersökningen inte tilläts delta i ett eller fler skolämnen.

De gör sitt debattinlägg på dagen åtta år efter mordet på 19-åriga Pela Atroshi som sköts ihjäl i irakiska Kurdistan sedan hon ansågs ha vanärat familjen genom att vilja leva västerländskt.

TT

Mer läsning

Annons