Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låga vattennivåer kan leda till vattenbrist i sommar – här är räddningschefens råd

På flera håll i landet har det rapporterats om att grundvattennivåerna är mycket låga, och att det finns en risk för vattenbrist i sommar. Även i norra Dalarna är grundvattennivåerna ovanligt låga.

Annons

Mora kommun skriver på sin hemsida att anledningen till att grundvattennivåerna är låga är att nederbörden under vintern och våren varit låg, vilket gör att det finns risk för vattenbrist i sommar.

Läs också: Nu smälter snön och fyller vattenmagasin

De som är anslutna till det kommunala VA-nätet riskerar inte att drabbas av problem i sommar, men för de som har egen brunn eller ingår i vattenledningsföreningar kan det bli värre.

– Vi gränsar ju till de områden i landet som riskerar att få störst problem med vatten. Ännu har vi inte behövt vidta några åtgärder, men vi förbereder oss i fall det blir vattenbrist också här, säger Johan Szymanski, räddningschef i Mora och Orsa, i en kommentar på Mora kommuns hemsida.

Johan Szymanski menar att man bör ha lite extra koll på vattennivåerna även om man är ansluten till kommunala VA-nätet. Man kan också se till att ha extra dunkar hemma ifall man måste åka och hämta vatten.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons