Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läckan irriterar spekulant

Annons

Ludvikabon Anders Skoglund, 36, är än i dag, en månad efter avslöjandet i NLT, rasande på den eller de personer som via tidningen gav offentlighet åt den möjliga storaffären.

Han är övertygad om att läckan sitter i Ludvikahems styrelse.

-Vad ska Greta Andersson som bott hos Ludvikahem i kanske 50 år tänka? Ett sådant här besked strax före jul kan skapa en enorm oro. Den i styrelsen som läckt har inget där att göra, hävdar Skoglund.

Han anser att såväl Hyresgästföreningen som de boende borde fått information innan planerna presenterades i tidningen.

Skoglund berättar att det var redan i somras som han tog de första kontakterna med Ludvikahem och hörde sig för om möjligheterna att få köpa de närmare 200 lägenheterna i Grängesberg.

Vad fick du för svar av Ingemar Lindvall (Ludvikahems vd)?

-Det får du väl titta på, sa han.

Därefter, uppger Skoglund, har ärendet bollats fram och tillbaka mellan parterna. Men ännu återstår mycket arbete innan det kan bli en affär.

-Just nu ligger bollen hos Ludvikahem. De ska undersöka med länsstyrelsen vad som gäller angående stopplagen.

Stopplagen handlar om att kommunala bostadsbolag inte får sälja sina fastigheter till privata intressen. Lagen kom till för att hindra privatiseringar i främst Stockholm men kommunalrådet Roger Stål (s) sade redan den 22 december till NLT att stopplagen knappast är någon hämmande faktor i det här fallet.

En annan fråga som ska utredas är hur Hyresgästföreningen ser på en eventuell affär och så måste parterna förstås komma överens om priset.

-Jag har gjort värderingar på en del av beståndet och det är klart att det skiljer sig mellan oss.

Anders Skoglund bekräftar de uppgifter som Ludvikahems ordförande Gun-Britt Malmkvist (s) torgförde i NLT den 19 januari om att det handlar om en affär på "åtskilliga miljoner". Skoglund är inte ute efter någon enkronasaffär.

-Det rör sig om flera miljoner. Någon enkronasaffär är det absolut inte.

Skoglund har ingalunda hoppat av men låter förstå att hans intresse för Grängeshusen svalnat något.

-Det känns längre bort nu än när jag började kika på det. Det handlar inte i första hand om prislappen utom om situationen på sikt.

-Det är svårbedömt. Kommer jag att få samma problem som Ludvikahem haft och att det blir färre och färre hyresgäster i Grängesberg och att det går så illa att jag måste ta bort något hus?

Det gäller att invånarna i Grängesberg återfår framtidstron, resonerar Skoglund. Just därför har han fört vissa samtal med Folkets hus-föreningen om att eventuellt köpa Grängesbergs Folkets hus.

-Som jag känner det måste det bli slut på rivningarna i Grängesberg. Jag har tittat på Folkets hus och jag tror inte att det huset är i så mycket sämre skick än några andra hus.

-Om jag ska etablera mig i Grängesberg kan jag lika gärna sköta Folkets hus också, tycker Anders Skoglund.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons