Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Laboratorier släppte ut virus

Annons

"Med stor sannolikhet" orsakades utbrottet av mul- och klövsjuka i Storbritannien av att virus läckte ut från ett forskningslaboratorium i närheten av de drabbade gårdarna. Det visade en officiell rapport på tisdagen.

Tidigare på dagen hade brittiska myndigheter bekräftat ett andra utbrott av mul- och klövsjukan på en gård med nötkreatur i södra England.

Nu sprider sig oro och vrede över en epidemi som kan kosta bönderna stora belopp. Brittiska bönder vände på tisdagen sin ilska mot de två forskningslaboratorier _ ett statligt och ett privat _ som framställer vaccin mot just mul- och klövsjuka, och som nu utpekas som den troliga källan till det senaste utbrottet. De anklagade regeringen för att inte se till att laboratorierna sköter säkerheten kring hanteringen av farliga virus.

Den officiella rapporten bekräftade smittkällan men pekade inte ut något enskilt av de båda laboratorierna.

Hur virusspridningen gått till har ännu inte kunnat fastslås, men troligen har det skett genom "mänskliga rörelser". Sannolikheten för att viruset skulle ha spritts med vatten eller genom luften bedömer utredarna som "minimal".

Under kontroller inom skyddszonen kring den gård i sydöstra England där sjukdomen först konstaterades, hittade inspektörer fler djur som visade sig bära på viruset. Storbritanniens export av boskap och köttprodukter uppgår till nästan sju miljarder kronor per år, och bönder som hoppats att de sjuka korna i Surrey var olyckliga men enstaka fall av sjukdomen oroar sig nu för att deras djur också kan vara sjuka och osäljbara.

All export av levande djur och mjölkprodukter liksom kött från nötkreatur, grisar, får och getter från Storbritannien till övriga EU-länder har förbjudits. En rad andra länder, som Ryssland, Japan, Förenade arabemiraten och USA, har infört importförbud för brittiskt kött. Vid det senaste utbrottet 2001 slaktades miljontals djur och kostnaderna uppgick till över 100 miljarder kronor.

EU:s veterinärfond har lovat att stå för hälften av kostnaderna för åtgärderna mot mul- och klövsjukan, men rykten om dalande exportsiffror för engelskt kött för oöverskådlig tid surrar i landets medier och spär på den upprörda stämningen.

Från byarna runt olycksgårdarna rapporteras att turisterna som brukar fylla bygden så här års sviker, och inkomsterna för lokala handlare störtdyker.

TT

Mer läsning

Annons