Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kyrkonämnden gick bakom ryggen på mig"

Annons

I fem år har hon ansvarat för Mora församlingstidning, som utkommit två gånger per år. Hon har skrivit om det som är aktuellt inom det kyrkliga i Mora. Som närmaste medarbetare och ansvarig utgivare har hon haft kyrkoherde Gunnar Kärrbom.

Kyrkonämnden och kyrkorådet beslutade för ett par veckor sedan att utöka antalet nummer av tidningen från två till fyra i år och till fyra nästa år.

Som en följd av det utökade åtagandet tillsattes en referensgrupp/redaktionskommitté bestående av Gunnar Kärrbom, tjänstemannen Lars Grudén, samt de förtroendevalda Bernice Holknekt och Jons Ingemar Larsson.

Kyrkonämndens ordförande Bernice Holknekt ringde upp Berit Lundh och berättade om kommitténs tillblivelse. Berit Lundh blev överraskad, framförallt för att ingen hade talat med henne innan.

- Jag blev ställd inför fullbordat faktum. Det hade varit snyggt om man frågat mig innan, säger hon.

Hon skrev ett brev till kyrkofullmäktige och sade upp sig. I brevet berättar hon att frågan om en redaktionskommitté diskuterats för några år sedan, men att Gunnar Kärrbom då avvisade förslaget med motiveringen att han inte skulle "orka en sådan omständig och påfrestande process".

Kyrkofullmäktiges vice ordförande Jons Ingemar Larsson, som ledde sammanträdet, valde att inte delge fullmäktigeledamöterna innehållet i brevet.

- Brevet är en personfråga, inte en fullmäktigefråga, förklarar Jons Ingemar Larsson.

Berit Lundh anser att det handlar om en helomvändning från kyrkans sida, och att syftet varit att få bort henne från uppgiften.

- De ville helt klart göra sig av med mig. Jag känner för väl hur det går till inom kyrkan i Mora. Det här förfaringssättet verkar vara kännetecknande för Mora församling. Man blir hanterad och avpolletterad på olika sätt, säger Berit Lundh.

Hon påpekar att många medarbetare slutat i församlingen på senare år på grund av den maktstruktur som råder, med en stark kyrkoherde och ja-sägare runtom.

- De som kan dra därifrån gör det.

Gunnar Kärrbom vill inte uttala sig i ärendet. Han hänvisar till Bernice Holknekt. Hon tycker att Berit Lundh överreagerar.

- Jag är väldigt förvånad över hennes reaktion. Vårt uppsåt med en referensgrupp var gott, pengarna var klara och vi såg det som en tillgång och inget hot för henne. Hon är en god journalist och vi har en bra relation. Jag hoppas på ett samtal med Berit så att vi kan hantera detta klokt, säger Bernice Holknekt.

På fredag ska företrädare för kyrkan i Mora träffas för att diskutera redaktörsfrågan.

- Vi ska lösa det här. Det ska komma ut en tidning i fortsättningen också, säger Jons Ingemar Larsson.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons