Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkomusiker från hela Sverige möts i Rättvik

Annons

Sveriges kyrkosångsförbund har genom åren arrangerat ett nationellt vintermöte i Sigtuna, en kurs för kyrkomusiker från hela landet. I år har mötet flyttat till Rättvik och Stiftsgården.

Under två dagar ska kyrkomusikerna från hela landet delta i föreläsningar och inspirerande samtal. Bland annat får kursdeltagarna lyssna till författaren Kerstin Ekman, som ska föreläsa om förnyelse i kyrkorummet.

- Tack vare före detta föreståndaren för Stiftsgården, Rolf Larsson, är kursen förlagd till Rättvik. Han sitter med i förbundets styrelse. Förhoppningsvis återkommer vintermötet till Rättvik nästa år, säger Runbäck.

Kursen avslutas med en konsert i Rättviks kyrka under onsdagskvällen.

- Konserten är gratis. Vi kan göra så eftersom vi får konserten gratis av förbundet. Vi lånar ut kyrkan - och de bjuder på innehållet, säger Runbäck.

Håkan Lewin på altsaxofon och Johannes Landgren på orgel är kända inom Musikersverige. Samarbetet mellan de två har resulterat i cd-produktioner och konserter i bland annat USA, Ryssland, Danmark, Kroatien, Italien, Norge, Finland, Estland och Portugal.

Musiken under konserten kommer från Duke Ellington-repertoaren, uppblandat med egna kompositioner och musik från den svenska folkmusikskatten. Allt framfört med afro-amerikansk rytm och tonspråk.

- Ett fint tillfälle att lyssna till något verkligt intressant. Jag hade tänkt att boka in dem på sedvanligt sätt. Så dök istället detta tillfälle upp tack vare kyrkosångsförbundets kurs, säger Sigge Runbäck.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons